Elpriserna håller sig på en stabil nivå trots kylan Foto: Scanpix

Kylan till trots – elpriserna lägre än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Nu när vintern slagit till på allvar börjar elmätaren ticka med en rasande fart.

Men till skillnad från föregående vintrars skenande elpriser ser prognosen bra ut för den här vintern.

– Kylan har räknats in i marknadspriserna och just nu ligger priserna under den förväntade ökningen, säger Magnus Holm, chef på försäljningen på Vattenfall.

Vattenmagasinen är välfyllda och till skillnad från föregående vintrar tuffar kärnkraftverken på som de ska. Det 3-åriga avtalet ligger ungefär 4 öre lägre 2011 års elpris och 1-årsavtalet 5 öre lägre.

– Det ser inte ut som om priserna kommer att stiga den närmsta tiden, bekräftar Ola Westberg på Energimyndigheten.  

Värsta scenariot

– Det som skulle kunna leda till att elpriserna skjuter i höjden är att råvarupriserna går upp som en följd av konjunkturläget, säger Petter Harwig, vice vd på elskling.se.

Men priserna på kol och olja hålls tillbaka på grund av krisen i Europa och det ser inte ut som konjunkturen kommer att vända upp på ett tag.

– Det värsta scenariot är om kärnkraftverken krånglar, att det blåser och regnar för lite för att vindkraften och vattenkraften ska kunna producera. Annars ser prognosen bra ut inför den kommande vintern, säger Magnus Holm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.