Foto: SVT

Trots larm stoppades inte tåget – ung kvinna dog

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket fick larm om person på spåret men stoppade inte trafiken, en ung kvinna dog på samma plats.

I dokument som SVT tagit del av framgår det att Trafikverket fått larm om barn på spåret men valt att inte stoppa trafiken.

Den 11 maj i år, strax efter klockan nio på morgonen passerar en lokförare Kuggebro utanför Uppsala, han larmar Trafikverkets trafikledning om att barn leker på spåret.

SVT granskar järnvägen

Order om stopp gav aldrig

Elva minuter senare avgår tåg 821 från Uppsala station, det har då fått information om barn på spåret. Men någon order om stoppad trafik eller sänkt hastighet ges aldrig.

– Får vi in den här informationen från till exempel en lokförare, om att man har observerat personer i spåret ska vi ta beslut omedelbart om trafikstopp. Det är ingen tvekan, säger Caroline Ottosson, ställföreträdande generaldirektör och chef för trafikledningen på Trafikverket.

När tåg 821 kommer till platsen där det första tåget larmade kör det ihjäl en person.

Trafikverket: Trafiken borde ha stoppats

Personen som kördes ihjäl var enligt uppgifter till SVT en 24-årig kvinna. Enligt Trafikverkets ställföreträdande generaldirektör, tillika chef för Trafikverkets trafikledning, är reglerna vid den här typen av händelser tydliga, trafiken borde ha stoppats.

– Vi skulle ha stoppat trafiken eftersom vi fick en tydlig signal in till vår verksamhet om att det fanns personer i spåret och det är ytterst mitt ansvar att vi inte gjorde det, säger Caroline Ottosson.

Vad fick det för konsekvenser att ni inte stoppade trafiken i det här fallet som du ser det?

– Jag vet att det har skett en personpåkörning på platsen, säger Caroline Ottosson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar järnvägen

Mer i ämnet