Foto: TT

Trots satsning ökar dödsfall på järnvägar

Uppdaterad
Publicerad

Över hundra personer dog i tågolyckor under förra året vilket är fler än för två år sedan då Trafikverkat satte målet att halvera dödsolyckorna.

Trafikverket vill genom höga stängsel och övervakningskameror försöka minska risken för dödsolyckor på järnvägen.

2012 då Trafikverket satte målet att halvera olyckorna så omkom 97 personer, en siffra som ökade under förra året till 106.

– De åtgärder som vi har planerat har inte fått effekt än, vi har fortfarande ett stort antal personer som blir påkörda på järnvägen, säger Lars Ekman på Trafikverket

Men Pietro Nilsson  olycksplatsansvarig inom Seko-facket, tror inte att det går att bygga bort problemen.

– Vill folk ta livet av sig så är det bara att gå 50 meter bort från stängslet, fortsätter han

9 av 10 är självmord

90 procent av olyckorna är självmord och Pietro Nilsson tar hand om minst en sådan olycka i veckan bara runt stockholmsområdet.

– Jag tycker inte Trafikverket är direkt naiva när de vill bygga bort problemet. Men jag förstår ju att de vill göra någonting ändå, säger han

Satsade 1,5 miljarder

2012 började man med statsningen på bland annat höga stängsel och man kommer fortsätta bygga i fem år till. Tidigare år meddelade trafikverket att man satsar 1,5 miljarder kronor på att förebygga självmord.

– Nu vet vi vad vi ska göra och har det inte blivit någon förändring om 10 år då blir jag besviken, säger Lars Ekman på Trafikverket

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.