Bosse Johansson. Foto: SVT

Trygghetslarmet fungerade inte – Bosses bror dog

Uppdaterad
Publicerad

Trasiga trygghetslarm kan bli en dödsfälla. Bosses bror blev liggande i nio timmar när larmet inte fungerade.

– Vi var invaggade i en falsk trygghet. Han litade på larmet, säger Bosse Johansson.  

Omkring 200.000 äldre, sjuka och funktionsnedsatta är beroende av fungerande trygghetslarm. Men omodern teknik och bristande säkerhetsrutiner har lett till allvarliga incidenter. Det avslöjar nu Uppdrag granskning.

Ett fall handlar om Bosse Johanssons bror, drabbades av en stroke tidigt på morgonen den 2 januari 2007. Trots att han tryckte på larmknappen som var fäst runt handleden hände ingenting.

Gick inte fram till larmcentralen

Han trillade ihop på köksbordet klockan fyra på morgonen, trots att han larmade dröjde det till klockan åtta på morgonen innan hemtjänsten kom dit. Men de lämnade hemmet eftersom de inte kunde ta sig in och han blev liggande tills eftermiddagen samma dag innan han fick hjälp.

– Larmet fungerade inte. Det gick inte fram till larmcentralen, säger hans bror Bosse Johansson i en intervju med Gomorron Sverige.

Brutna lårben

Uppdrag granskning har sammanställt anmälningar, avvikelser och artiklar som rör trygghetslarm i svenska kommuner. Genomgången visar 160 kommuner med larmfel, skadade och dödsfall sedan januari 2008.

– Det handlar främst om två saker. Omodern teknik och larm som inte fungerar, säger Josefin Freje, reporter på Uppdrag granskning.

Genomgången avslöjar fall där äldre har blivit liggande upp till fyra dygn.

– Det handlar bland annat om brutna lårben, säger Josefin Freje.

Bosse Johansson säger till Gomorron Sverige att han inte vill spekulera i om hans bror skulle ha varit i livet i dag om trygghetslarmet fungerade. Men han säger att han inte skulle känna sig trygg om han själv hade tvingats bära trygghetslarm.

– Om jag vore ensam skulle jag inte lita på larmet, men nu har jag min fru, säger Bosse Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.