Jimmie Åkesson partiledare (SD) och Mats Johansson, redaktionschef TT. Foto: TT

TT leverantör till Sverigedemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

När Sverigedemokraterna startar en ny webbtidning i vår, kommer TT Nyhetsbyrån att leverera nyheterna.

Sverigedemokraterna kommer att starta en ny webbtidning i maj som ska heta Samtiden, vilket tidigare har varit känt.  Tidningen kommer att ges ut av förlaget Samtid & Framtid, med Sverigedemokraterna som helägare, som nu slutit avtal med TT Nyhetsbyrån för leverans av nyheter till SD:s tidning. Det bekräftar Mats Johansson, redaktionschef på TT, för SVT Medier:

– Ja de ska ge ut en tidning på webben och vill ha vår nyhetstjänst, likadan som den SVT och många andra abonnerar på. SD vill ha TT-flödet.

Medier

Flera partikopplingar

Är det vanligt att ni sluter avtal med bolag associerade till politiska partier?

– Ja svensk press har ju en lång historia av olika kopplingar, ibland starkare ibland lösare, till partier och fackföreningsrörelser.

”En särskild laddning”

Ser du något problem med att ni nu slutit avtal med just Sverigedemokraterna?

– Det är klart att det får en särskild laddning med Sverigedemokraterna, det partiet berör ju folk på ett särskilt sätt, men de får ju precis samma material som kommer alla våra andra kunder till del.

Ville inte neka

Så hur resonerade ni kring att sluta avtal med SD då?

– Ja vi tänker oss att om ett annat riksdagsparti hade hört av sig till oss med en liknande nyhetstjänst så hade vi kunnat tänka oss att ha dem som kunder. Man kan ju fråga sig var vi hamnat om vi hade valt att inte sälja vår nyhetstjänst till SD. Det är ju ett riksdagsparti.

Ser du några farhågor inför det kommande samarbetet?

– Vi har ju avtalsvillkor som gäller för alla användare, särskilda abonnemangsavtal, vad man får göra och inte med materialet, och vad som händer om någon kund bryter mot det.

Fråga om förtroende

Kommer allmänhetens förtroende för TT att påverkas av detta samarbete?

– Det finns säkert sådana som tycker att vi inte borde leverera till dem, men också andra som tycker att det är rätt att vi gör det.

Var det ett svårt beslut att komma fram till?

– Nja det har tagit sin tid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet