Tulltjänstemän vill få bära vapen

Uppdaterad
Publicerad

89 procent av tulltjänstemännen vill få bära skjutvapen till sin uniform.

Svenska tulltjänstemän drar sig för att leta efter vapen, bland annat för att de inte själva bär skjutvapen att skydda sig med. Det skriver Svenska Dagbladet.

Enligt tidningen svarade 89 procent av tulltjänstemännen att de vill bära skjutvapen till sin uniform i en enkät bland anställda i Stockholm, Arlanda och Skavsta.

”Varför får vi inte lov att skydda oss?”

– De anställda är mer utsatta i dag. Tullverket inriktar sig mot grov organiserad brottslighet, det är narkotika och mycket pengar. Folk drar sig inte för att ha vapen. Man kan fråga sig varför inte vi får lov och skydda oss, säger Björn Hartvigsson, förbundsordförande på fackförbundet Tull-Kusts Stockholmsavdelningen, till SvD.

Men Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket, säger till tidningen att ledningen inte anser att det finns utrymme att använda sig av tjänstevapen, och att batong, pepparsprej och skyddsväst ger tillräckligt skydd. Att anställda skulle dra sig för att leta efter misstänkta brottslingars vapen eftersom de själva inte är beväpnade kallar han en myt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.