Gammliaskogen i Umeå. Foto: Anna Lundh/SVT

Tusentals fortsatt strömlösa

Uppdaterad
Publicerad

Efter stormen Hilde var tusentals hushåll i Jämtland, Västernorrland och Västerbotten fortfarande utan el på måndagseftermiddagen.

De flesta avbrott väntas vara åtgärdade under kvällen – men vissa kan få spendera ytterligare en natt utan ström.

– Läget är under kontroll och det blir successivt bättre med försörjning av el, telefoni och vatten. Men för vissa är det fortfarande allvarliga problem, säger Jörgen Boman på länsstyrelsen Västerbotten.

Stormen Hilde

I det länet är det främst i byar i Vilhelmina, Åsele och Dorotea kommun som det är problematiskt. Ett antal skolor och förskolor i området hade stängt under måndagen.

Ström i kväll

Prognosen för både Vattenfall och Eon är att de flesta ska ha sin ström tillbaka under kvällen. I norra Jämtland finns en risk att det dröjer längre, enligt Eon.

– Lokalt är det besvärligt och det gör självfallet att det drar ut på tiden, men vi har mycket man och mycket maskiner och helikoptrar i luften som hjälper till att med en griparm ta bort träd och annat som ligger på ledningen, säger kommunikationschef Jakob Holmström.

Hur stora skogsskadorna blivit är än så länge oklart – Skogsstyrelsen genomför inventeringar under måndagen och tisdagen.

När det gäller vägarna är de allra flesta framkomliga igen, rapporterar Trafikverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Hilde

Mer i ämnet