TV efter jobbet kan ge skuldkänslor

Uppdaterad
Publicerad

Parkerar du dig i soffan framför tv:n efter en hård dag på jobbet för att slappna av? I så fall kan det vara värt att tänka om.

Personer som är särskilt utmattade efter skola eller arbete och använder sig av tv:n eller tv-spelet för att koppla av upplever nämligen mer skuldkänslor och känsla av misslyckande, visar en studie av nederländska och tyska forskare.

Rönen, som publiceras i vetenskapstidskriften Journal of Communication, visar att personerna ser det som att de ger efter för tv:n eller spelet i stället för att ta tag i viktigare saker.

Tidigare forskning har visat att tv och tv-spel kan ha avslappnade effekt och ge mer energi. Men i de här fallen, där personer varit helt slutkörda efter arbetet eller plugget, har de positiva effekterna slagits ut av de negativa känslorna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.