TV4 sänder SD:s nya valfilm

Uppdaterad
Publicerad

TV4 kommer att sända Sverigedemokraternas omarbetade valfilm. I den nya versionen är de burkaklädda kvinnorna med barnvagnar som syntes i den tidiga varianten täckta av en skylt med texten ”Censurerat av TV4”.

-Ett mycket märkligt beslut av TV4, som skapar massor av badwill för dem, säger PR-strategen Paul Ronge. Tv-publiken kommer att se kanalen som girig, som att man tar in vad som helst för att tjäna pengar.

För några dagar sedan gick TV4-gruppens vd Jan Scherman ut och sade att SD:s valfilm strider mot demokratiparagrafen i radio- och tv-lagen och även andra demokratiparagrafer.

”Har inte censurerat”

Men nu har alltså kanalen vänt på klacken.

-Vi gjorde bedömningen att den inte bryter mot lagen och därför kommer vi att sända den. Så enkelt är det, säger Gunnar Gidefeldt, kommunikationsdirektör på TV4.

Den 29 sekunder långa filmen består av en ”kapplöpning” mellan en pensionär med rullator och en grupp kvinnor klädda i burka.

En speakerröst säger ”Den 19 september kan du välja invandringsbroms före pensionsbroms” samtidigt som ett larm ljuder i bakgrunden.

Den versionen gillades inte av TV4.

I den nya versionen av reklamfilmen står det ”Censurerat av TV4 se den ocensurerade filmen på Sverigedemokraterna.se”.

Gidefeldt säger att det inte är TV4 som har censurerat någonting, utan Sverigedemokraterna själva.

”TV4 i en rävsax”

-Resonemanget är fyrkantigt. Jag tror TV4 haft mycket stora problem med den här debatten och hamnat i en rävsax, säger Ronge som ser Sverigedemokraterna som vinnare.

-De rider på vågen av martyrskap, att ha fått sin film censurerad och särbehandlas.

SD beklagar att TV4 inte ville sända den första versionen.

”Vi har dock gjort vårt bästa för att få bort alla element i filmen som TV4, ens med största fantasi, kan uppleva som politiskt stötande”, skriver Erik Almqvist, pressekreterare på SD, i ett pressmeddelande.

Filmen kommer att sändas den 6-17 september.

Anders Eliasson,

Rapport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.