Två åtalade för Arlandakuppen

Uppdaterad
Publicerad

Två män åtalades i dag vid Stockholms tingsrätt misstänkta för att ha tagit hand om en del av bytet från rekordkuppen på Arlanda flygplats 2002.

Kammaråklagare Ulrika Lindsö har åtalat männen för grovt häleri. De misstänks ha tagit hand om 2,4 mil- joner kronor av de ca 43 miljoner som stals vid rånet.

Enligt åklagaren har en av männen, en 29-åring, köpt resor och aktier för pengarna. Den andre misstänks för att efter rånet ha gömt pengarna och fungerat som kassör åt 29-åringen. Tre män utförde rånet den 12 juli 2002.

Beväpnade och maskerade överföll de två väktare som hämtade säckar med pengar från ett SAS-plan från London.

Åtalet om rånet lades ned

29-åringen satt 2002 tillsammans med flera andra män häktade misstänkta för att ha utfört själva rånet. Polisen kunde dock aldrig binda någon av dem till kuppen och alla släpptes. Misstankarna skrevs av.

-Förundersökningen om rånet lades ned i höstas. Vi kom inte längre. Det som blev kvar har jag nu väckt åtal på, säger Ulrika Lindsö till TT.

Hon anser sig ha bevis för att de 2,4 miljoner kronor som 29-åringen tog hand om sommaren 2004 kommer från Arlandarånet.

Misstänkt mördades i Finland

Bevisningen består bland av hemligt avlyssnade telefonsamtal mellan 29-åringen och hans medhjälpare, kassören. Där finns också beslag av mobiltelefoner och noteringar av valutor som enligt åklagaren knyter de båda åtalade till kuppen. Båda männen nekar.

Ingenting av rånbytet har kommit tillrätta. En av de män som satt häktade för Arlandarånet mördades i oktober i fjol i Helsingfors. Han misstänktes ha tagit hand om delar av rånbytet för en kamrats räkning och sedan försvunnit med pengarna. Som hämnd tros han ha lockats över till Finland där han mördades. En 32-årig man har dömts till livstids fängelse för dådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.