En häktad för upploppen

Uppdaterad
Publicerad

En 18-åring häktades i dag misstänkt för mordbrand efter de senaste dagarnas upplopp i Husby.

– Solna tingsrätt konstaterade att den här personen på fri fot försvårar utredningen och att det finns en återfallsrisk, säger kammaråklagare Andreas Nyberg.

Den andra 18-åringen som begärdes häktad för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman är försatt på fri fot. Tingsrätten bedömde att de båda männen är misstänkta för brott på sannolika skäl.

Stockholmsupplopp

– Men i det här fallet ansåg inte tingsrätten att återfallsrisken är så pass stor att han ska häktas. Jag tror att det väger starkt att han tidigare var ostraffad, säger Andreas Nyberg.

Den häktade 18-åringen är tidigare dömd för flera olika brott, bland annat rån och grov misshandel.

Fem anhållna

Sammanlagt har fem personer anhållits med anledning av oroligheterna i Husby. Två av dem är alltså nu häktade.

En 15-årig pojke som anhållits misstänkt för våldsamt upplopp, försök till grov misshandel, ringa narkotikabrott samt vapenbrott har omhändertagits enligt LVU-lagen och anhållandet har hävts.

Anhållandet har hävts för de två 17-åringar som suttit anhållna. De har nu blivit omhändertagna enligt lagen om vård av unga (LVU), meddelar Stockholmspolisen. De är misstänkta för våldsamt upplopp, försök till grov misshandel och ringa narkotikabrott, enligt polisen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet