Love Benigh Foto: SVT

Tveksamt om nytt förslag om statlig skatt kommer

Uppdaterad
Publicerad

Efter en mycket het debatt och jämn omröstning vann regeringen överraskande omröstningen om en eventuell höjning av skiktgränsen för när man ska betala statlig inkomstskatt. Det är nu högst oklart om oppositionen gemensamt kommer att driva frågan vidare, enligt uppgift till SVT.

Med hjälp av ett utskottsinitiativ från riksdagens finansutskott skulle i dag regeringen uppmanas att stryka förslaget om att färre ska betala statlig inkomstskatt, den så kallade höjningen av skiktgränsen.

I går debatterades frågan i riksdagen med så hårda ord att talmannen såg sig tvungen att ingripa för att uppmana ledamöterna att vårda sitt språk.

Planen från de rödgröna partierna var att efter att ha vunnit dagens omröstning gå vidare och föreslå att riksdagen beslutar att upphäva regeringens planer på att höja skiktgränsen för statlig skatt. Formellt sett är detta sannolikt möjligt även efter dagens förlust för oppositionen, men nu tvekar man inom de rödgröna partierna.

Tanken var från början att regeringen med dagens beslut skulle förmås att ta tillbaka förslaget om sänkt statlig skatt och stryka förslaget ur budgeten, men nu förlorade oppositionen dagens omröstning.

Enligt uppgift gör det att de rödgröna partierna tvekar och just nu är inget av partierna berett att säga exakt vilken betydelse omröstningen i dag får. Sverigedemokraterna vill däremot fullfölja planen och kommer att lägga fram ett likadant förslag redan nästa vecka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.