Foto: TT

Försvaret om nya fasen i jakten

Uppdaterad
Publicerad

Försvarets sex dagar långa sökoperation går nu in i en ny fas. Marinens mest avancerade spaningsfartyg har tagits i hamn och operationen fortsätter med mark- och flygförband. Men det handlar inte om en avtrappning, sade informationsdirektör Erik Lagersten på en presskonferens i dag.

Försvarets pressträff hölls utomhus i regnigt och blåsigt väder i örlogshamnen Berga i Hårsfjärden söder om Stockholm. Där ligger sedan i förmiddags korvetterna HMS Visby och HMS Stockholm samt minröjningsfartyget HMS Kullen.

– Den underrättelseoperation vi har bedrivit går in i en delvis ny fas. Det innebär att de fartyg som har varit till sjöss har kommit in till örlogshamnen för underhåll och översyn. Besättningen kommer fortsatt att ha stor beredskap och stanna på fartygen tills ny order ges. Mark- och flygförband stannar i området, sade informationsdirektör Erik Lagersten.

Insatsen i Stockholms skärgård

Per Öhstedt, fartygschef på korvetten HMS Visby, fortsatte med att berätta hur den 40 man stora besättningen har jobbat dag och natt, i sextimmarskift.

– Vi jobbar oförtrutet med att leta. När man håller på med det här handlar det om tålamod, tålamod, tålamod och tålamod.  Vi använder våra sensorer ombord, både passiva, vi lyssnar, och aktiva, när vi lyssnar med sonarer.  Vi är redo att jobba vidare när högre chef så säger.

”Ingen avtrappning”

Erik Lagersten sade att den tidigare bedömningen om att det pågår en trolig främmande undervattensverksamhet i Stockholms skärgård kvarstår. Trots att fartygen har tagits i hamn är det inte frågan om en avtrappning i sökandet, säger han.

– Den taktiske chefen anser att det går att lösa uppgiften med mark- och flygförband.

Ställföreträdande insatschef Anders Grenstad sade i tisdags till SVT att försvaret ”kan hålla på mycket länge om vi så önskar”. Men Stefan Ring, militärstrateg på Försvarshögskolan, tror dock att det kan ske en avtrappning i slutet av veckan, om inget nytt händer.

– Det som krävs för att det ska fortsätta är att Försvarsmakten får egna indikationer eller att det kommer flera av varandra oberoende uppgifter, säger han. 

100 tips från allmänheten

Hittills har det kommit in över 100 tips från allmänheten. Fem har dem har bedömts som särskilt intressanta av Försvarsmakten. De observationer som försvaret själva gjort under de senaste dagarnas spaningar har inte bedömts som tillräckligt trovärdiga.

Stefan Ring säger att tipsen från allmänheten är viktiga, men att man måste komma ihåg att de kommer från icke-professionella personer.

– Även foton kan vara svårtolkade eftersom de är tagna på långt håll och med amatörkameror.  Därför behöver det göras det grundläggande förhör. Det är bara när flera oberoende personer lämnat samstämmiga uppgifter och ritat liknande bilder som man går vidare, säger han.

”En nål i en höstack”

Jörgen Elfving, före detta överste löjtnant och militärexpert, tycker att det är rätt att fortsätta operationen, även om man inte lyckas hitta någonting.

– Det här är en operation som tar tid. Det är tålamodsprövande. Att förvänta sig ett snabbt resultat – det är en förhoppning man inte kan nära, säger han till SVT:s Gomorron Sverige.

Samtidigt som svenska försvarets resurser och utrustning har utvecklats de senaste åren har också eventuella undervattensfarkoster utvecklat sin teknik, vilket gör dem svårare att upptäcka.

– Det som pågår är som att leta efter en nål i en höstack. Det är stora ytor det rör sig om och det är sannolikt ett kvalificerat mål man har att leta efter, säger Jörgen Elfving till SVT:s Gomorron Sverige.

Detta har hänt

Fredag 17 oktober Försvaret inleder en omfattande insats efter uppgifter om misstänkt undervattensverksamhet i Stockholms skärgård

Lördag 18 oktober Insatsen utökas. Uppmärksamheten riktas mot ett ryskt lastfartyg, NS Concord, som har legat stilla på internationellt vatten utanför Stockholms skärgård. Det finns misstankar om att det kan vara ett stödfartyg för en eventuell rysk u-båt.

Söndag 19 oktober Operationen fortsätter kring Kanholmsfjärden. Det ryska fartyget Professor Logachev, specialiserat på sökinsatser under vatten, lämnar hamnen i St Petersburg. Försvaret uppger att insatsen bygger på tre tips från privatpersoner. Man släpper en bild som tagits på en misstänkt farkost i Jungfrufjärden.

Måndag 20 oktober Sökinsatsen pågår mellan Möja och Ornö. SVT avslöjar att försvaret lämnade felaktiga uppgifter om var den misstänkta farkosten som fångats på bild befann sig.

Tisdag 21 oktober Sökinsatsen koncentreras till ett område öster om Ingaröfjärden. Försvarsmakten meddelar att det kommit in ytterligare två observationer från allmänheten som bedöms intressanta. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet