Jan Mörtberg, militärstrategisk expert på Försvarshögskolan Foto: SVT

”Underrättelseagenter kan ligga bakom intrånget”

Uppdaterad
Publicerad

Flera försvarspolitiska experter bedömer att det är Ryssland som ligger bakom det misstänkta intrånget i Stockholms skärgård. Om så är fallet är det sannolikt underrättelseagenter som har tagit sig in. Det säger Jan Mörtberg, militärstrategisk expert vid Försvarshögskolan, i SVT:s Agenda.

Tomas Ries, som forskar om rysk militär i nordiska områden vid Försvarshögskolan, säger till SVT att uppgifterna om en rysk insats är trovärdiga.

– Stämmer uppgifterna är det inte en politisk markering som flygkränkningarna, utan att det är något annat – en militär operation som de håller på med, säger han.

Insatsen i Stockholms skärgård

– Det här verkar vara en förberedelse för någon slags militär insats. Och det betyder inte i dag utan någon gång i framtiden. Det är mycket obehagligare, säger Tomas Ries.

Underrättelsetjänsten

Jan Mörtberg, som är militärstrategisk expert på Försvarshögskolan, resonerar i SVT Agenda om vilka som skulle kunna ligga bakom ett intrång.

– Om det är Ryssland som ligger bakom intrånget är det troligtvis inte ryska marinen, utan förbanden skulle lyda under den ryska militära underrättelsetjänsten.

Ryssland dementerar att den ryska marinen gjort sig skyldig till intrång i Sverige.

– Att man säger det behöver inte betyda att det inte är ryska stridskrafter, säger Jan Mörtberg.

Försvarsmakten vill fortfarande inte säga att det pågår en ubåtsjakt, men att det är ett undervattensintrång håller Jan Mörtberg för troligt.

– Jag tror inte att Försvarsmakten utan väldigt starka indikatorer hade slagit på så stort som man gjorde i fredags annars.

”Stor lucka på helikoptersidan”

Att man är ovillig att kalla det ubåtsjakt kan till viss del bero på att den svenska ubåtsjaktkapaciteten har monterats ned de senaste åren.

– Den stora luckan är på helikoptersidan. Man har ingen ubåtsjaktkapacitet med helikoptrar och det kommer att dröja flera år innan vi har det, säger Jan Mörtberg i SVT:s Agenda.

Militärstrateg Jan Mörtberg är inte förvånad över intrånget.

– Sedan 2009 har vi sett en trend med ökade aktiviteter i vårt närområde med ökad flygverksamhet och kränkningar av olika slag. Det är bara logiskt att det skulle dyka upp främmande undervattensverksamhet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet