Foto: SVT

Ungdomar ratade städjobb

Publicerad

Arbetslösa ungdomar i Östra Göinge hade chans att få timanställningar som lokalvårdare, men nästan alla ratade praktikplatserna som kunde leda till jobb.

Många ungdomar flyttar från den lilla kommunen i norra Skåne till studier och jobb i de större städerna. De som blir kvar har svårt att få arbete. Ungdomsarbetslösheten i Östra Göinge är över 28 procent.

För att ge ungdomarna en chans att komma ut i arbetslivet ordnade kommunen 80 praktikplatser. Från början anmälde 60 ungdomar sitt intresse, men bara hälften har fullföljt. 20 är klara med sin praktik och tio är fortfarande ute på sina praktikplatser.

– Vi har haft ett överflöd av praktikplatser, konstaterar Birgitta Sörensen, arbetsmarknadsutvecklare i Östra Göinge kommun.

Bara en gjorde städpraktik

Det fanns åtta praktikplatser inom kommunens lokalvård, men bara en av ungdomarna fullföljde praktiken där trots att lokalvården söker folk och kan erbjuda timanställningar.

– Det är synd för det är roligare än det verkar att städa och vi skulle behöva ha in lite yngre, säger Carina Karlsson, samordnare inom lokalvården.

– Ungdomarna får själv välja var de vill göra sin praktik för att det ska fungera så bra om möjligt, säger Birgitta Sörensen, arbetsmarknadsutvecklare.

Hemskt vara arbetslös

Städjobb är dock inget för Hampus Andersson, snart färdig murare som just nu är ute på praktik. Han går bredvid kommunens egen snickare efter att ha varit arbetslös under några månader.

– Jag tycker det är hemskt att vara arbetslös. Det är inte naturligt att gå hemma, säger Hampus Andersson.

Hampus Andersson behöver nu en lärlingsplats för att bli färdig murare, men har inte lyckats få någon i trakten. Han vill egentligen bo kvar på orten, men måste kanske flytta.

– Det är lite tråkigt att företagen inte ställer upp och tar emot lärlingar här, säger Hampus Andersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.