Scandinavian Airlines. Foto: Scanpix

Uppgifter: Grönt ljus för statlig hjälp till SAS

Uppdaterad
Publicerad

Regeringarna i Sverige, Danmark och Norge har fått klartecken från EU att lämna statsgarantier till de banker som förnyar lån till flygbolaget SAS, skriver Dagens Industri.

Garantierna gäller lån på 4,7 miljarder kronor, skriver tidningen.

Finansmarknadsminister Peter Norman ska själv ha ringt runt till bankernas styrelser för att få dem att gå med på att förlänga lånen till SAS.

SAS

Enligt DI gick först SEB (som är inlånande bank för inte använda biljetter köpta med kreditkort) med på låneförlängningarna. Sedan Nordea, som även uppges ta Handelsbankens del sedan Handelsbanken sagt nej.

I fredags bekräftade EU-kommissionen att det fördes informella samtal om SAS finansiering med de tre regeringarna.

Bolaget ska nu på morgonen presentera sin uppskjutna kvartalsrapport och den framtidsplan där det väntas stora besparingar, som uppges ha blivit klar under helgen.

Enligt uppgifter handlar det bland annat om att så många som 1 000 anställda ska sägas upp medan de andra anställda ska få kraftiga lönesänkningar.

Följ dagens fortsatta rapportering om SAS här på svt.se.

TV-tips: Om läget för SAS i Rapport och Gomorron Sverige klockan 7.15, 8.30 och 8.43.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SAS

Mer i ämnet