Foto: Scanpix

Kända svenskar i upprop för mångfald

Uppdaterad
Publicerad

Stöd ett Sverige för oss alla — bemöt inte främlingsfientligheten i vår vardag med tystnad. Den uppmaningen kommer från hundratals svenskar i ett upprop mot rasism, främlingsfientlighet och diskriminering som publicerades i Aftonbladet och Expressen på lördagen.

”Det är hög tid att säga ifrån! Det är dags att tala om det Sverige där alla har lika stort värde oavsett etnisk bakgrund, kön, funktionshinder, religion eller sexuell läggning”, står det i debattartikeln som undertecknats av bland andra S-ledaren Stefan Löfven, förbundskapten Pia Sundhage, EU-minister Birgitta Ohlsson och krönikören Jan Scherman.

Bakom initiativet ligger Anna Ryott, Ingela Edlund, Katrin Ludvigsson, Navid Modiri och Jan Scherman.

– Vi vill att man ska prata om vilket Sverige vi vill se i framtiden. Vi tyckte att det var dags att flera höjde sina röster för ett Sverige som vi kan vara stolta över, där mångfald är styrka och där vi står för öppenhet och tolerans, säger Anna Ryott, vd för Swedfund, till TT.

Uppropet publicerades på lördagen i både Expressen och Aftonbladet och är undertecknat av 489 kända och okända personer. Uppropet finns också på Twitter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.