Foto: SVT

USA kan övervaka partiernas epost

Uppdaterad
Publicerad

Tre e-postservrar som de svenska riksdagspartierna använder finns i USA och kan enligt amerikansk lag övervakas av myndigheterna, skriver tidningen TechWorld.

– Under flera års tid har vi varnat för att det innebär att inte bara den svenska utan även utländska underrättelsetjänster utan större svårighet kan avlyssna trafiken, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Stiftelsen för internetinfrastruktur (.SE).

Placeringen av servrar i utlandet gör att all information passerar Sveriges gränser och att främmande stater och andra enkelt kan komma åt känslig information, enligt Löwinder.

Inte lyssnat på varningar

Anne-Marie Eklund Löwinder kan inte riktigt förklara varför riksdagspartierna, och en lång rad svenska myndigheter som outsourcat e-post och spamtvätt till företag i USA, inte har lyssnat på varningarna från.SE.

– Jag föreställer mig att de gör en annan riskbedömning, om de överhuvudtaget har gjort någon, vilket jag utgår i från. Trots att det handlar om mycket känslig information anser de uppenbarligen att det är riskfritt. Men jag tycker att det är ett dilemma att de använder de här tjänsterna för e-post och spamtvätt.

Köper totaltjänst av stora bolag

Det finns motsvarande tjänster i Sverige, men i många fall beror outsorcingen på att myndigheterna köper en totaltjänst från Microsoft eller någon annan amerikansk it-jätte, gissar hon.

Outsorcingen har ökat på senare tid, enligt.SE, men efter säkerhetskonsulten Edward Snowdens avslöjanden i början av sommaren finns det tecken på att antalet kalla fötter har ökat.

– Det är väl bra om man vaknar upp och gör en korrekt riskbedömning och gör sina val utifrån den. Inte bara för att tjänsterna är billiga och bra, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

”Svårt att tro att det finns intresse”

Enligt TechWorld anlitar Folkpartiet Google som leverantör av e-posttjänster. Partiets gruppledare Johan Pehrson säger till TT att frågan inte diskuterats i partiledningen.

-Tyvärr kan all mejl avlyssnas på väldigt många ställen. I Sverige ägnar vi oss också åt signalspaning över gränserna. Jag saknar grund för att tro att det finns ett stort intresse från någon främmande makt att avlyssna Folkpartiet som organisation.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.