Utbildningsminister Jan Björklund vill höja kraven för att bli lärare Foto: SVT

”Höj kraven för att få bli lärare”

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) lägger i dag fram tre förslag för att göra den svenska skolan bättre.

Bland annat vill han att det ska bli svårare att komma in på lärarutbildningen, skriver Dagens Nyheter. Lärarutbildningen är i dag så oattraktiv att sökande med 0,1 på högskoleprovet kommer in. Utbildningsministern vill införa ett miniresultat för godkänt på högskoleprovet. 0,1 poäng ska inte räcka för att komma in på någon högskola.

Nu vill Jan Björklund att ribban till lärarutbildningen ska höjas. En blivande mattelärare ska ha minst C i matte på gymnasiet för att komma in på lärarutbildningen. I dag räcker det med godkänt.

En ny form av skolpeng ska också sjösättas. Varje elev får skolpeng men utsatta skolor med låga resultat ska få extra resurser och det ska skrivas in i skollagen. Björklund vill att extraresurserna ska finnas med i höstbudgeten trots att han inte förankrat förslaget hos sina allianskollegor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.