– Fusket orsakar stor samhällsskada, säger Pia Bergman, samordnare för Skatteverkets nationella insats mot organiserad brottslighet. Foto: SVT

Utbrett fusk med falska kontrolluppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket har stora problem med falska kontrolluppgifter och kommer därför att under resten av året kraftigt öka sina insatser för att komma åt det utbredda fusket.

Ett tjugotal utredare på Skatteverket jobbar heltid med att försöka hitta falska kontrolluppgifter men eftersom det kommer 80 miljoner kontrolluppgifter varje år, så är det bara en liten del som kan upptäckas.

– Vi har på några år fyrdubblat våra insatser, men det räcker ändå inte till, säger Pia Bergman, Skatteverkets expert, till SVT Nyheter.

De falska kontrolluppgifterna gör att en person som inte jobbar får en inkomst och skapar en fasad.

– Det är en fasad för att dölja svarta inkomster eller brottslig verksamhet. Sen skapar det också direkta bedrägerier, mot banker och mot privata företag. Även myndigheter drabbas. Länstyrelsen i form av lönegaranti eller Försäkringskassan i form av olika bidrag som grundar sig på inkomst, säger Pia Bergman.

Skatteverket anser att regeringen måste ändra reglerna så att kontrolluppgifter skickas ut varje månad, istället för som nu, en gång om året.

– Våra utredningar som vi gör, sker i efterhand och det blir väldig svårt bevismässigt. Vi skulle behöva få in kontrolluppgifter varje månad och sen kontrollera i nutid om personen verkligen jobbar på det stället som de uppger, säger Pia Bergman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.