Utegångsförbud för unga brottslingar

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill ha hårdare tag mot unga som begår brott. Ungdomar mellan 15 och 17 år ska kunna dömas till utegångsförbud på helgerna.

Det ska ske med hjälp av en elektronisk fotboja.

– Jag tror att det kan vara kännbart att inte få lämna hemmet under en helg. Det är också en tydlig markering att samhället inte accepterar de brott som begåtts, säger Fredrik Reinfeldt (M), som kallar straffet för helgavskiljning.

Det ska ersätta till exempel ungdomsvård och villkorlig dom, som utdöms i dag. Förslaget kommer att behandlas vid Moderaternas partistämma senare i år. Partistämman ska också ta ställning till ett förslag som gäller 13-14 åringar, som begår brott.

Reinfeldt vill att socialtjänsten ska rycka ut inom 24 timmar, kanske tillsammans med en polis, för att ta kontakt med barnets föräldrar och föra samtal med dem.

– De här barnen är inte straffmyndiga, men det är inte bra om man gör för lite i förhållande till dem, det behövs en tydlig reaktion för att skaka om, säger Reinfeldt.

Statsministern är också bekymrad över att strafftiderna i Sverige förkortats i enlighet med domstolarnas praxis. Det gäller i synnerhet narkotikabrott.

Mot den bakgrunden överväger regeringen att komma förslag om skärpta straff. Reinfeldt är övertygad om att strafflängden kan ändra kriminella beteenden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.