Utpekade ”machodirektörer” slår tillbaka mot regeringen

Publicerad

Finansmarknadsminister Peter Normans anklagelser om en ”macho-kultur” som förklaring till skandalaffärerna både i Telia Sonera och Vattenfall, tillbakavisas av Telia Soneras avgångne vd.  Lars Nyberg ger istället en bild av staten som en extremt passiv och oengagerad ägare i företaget.

Peter Norman beskriver i en intervju med SVT en företagskultur där starka ledningar kör över styrelse och ägare, och där man ibland genomfört storvulna affärer som ett självändamål. Detta skulle enligt finansmarknadsministern både gälla Vattenfalls kritiserade köp av Nuon, och några av Telia Soneras investeringar i Uzbekistan och övriga Centralasien där man upptäckt omfattande oegentligheter.

I en skriftlig kommentar till SVT bemöter nu Telias förre vd Lars Nyberg kritiken. Hans bild av regeringens engagemang gällande korruptionsfrågor i Telia Sonera är knappast smickrande för finansmarknadsministern.

Vattenfalls Nuon-köp

– Vid Peter Normans enda besök på Telia Sonera ställde han en enda fråga om att arbeta i korrumperade länder – utan följdfrågor.

Kritiken spiller även över på Normans företrädare Mats Odell och hela regeringskansliet.

– Under 24 kvartalsmöten med staten ställdes aldrig några sådana frågor, hävdar Nyberg.

Svag styrelse och ägare

Peter Norman själv hävdar att det fanns två möten under 2011 då han ställde två specifika frågor till vd och styrelseordförande. Den ena var om Telia Sonera hade någon policy för korruptionsfrågor, den andra var om man hade stött på några sådana problem under expansionen i Centralasien.

– Då fick jag lugnande besked, upprepar Peter Norman samtidigt som han konstaterar att han kunde ha varit mer aktiv och pressat ledningen hårdare.

– Jo, med facit i hand kunde jag gjort mer.

Lars Nyberg undviker att kommentera talet om ”machokultur”, men bekräftar delvis att både styrelse och ägaren staten varit påtagligt svaga i Telia Sonera.

– Starka företagsledningar är bra, svaga styrelser är de stora ägarnas ansvar, säger Nyberg.

”Regeringen stod bakom expansionen”

Lars G Josefsson, som var vd för Vattenfall under 2000-2010, och ansvarig för den omdiskuterade Nuonaffären 2009, säger att han inte känner igen sig i Peter Normans bild.

– Jag är ingen machodirektör – tvärtom, säger Josefsson.

Han vill inte alls kännas vid Peter Normans bild av en stark företagsledning som kör över styrelse och ägare. Josefsson menar att Vattenfalls vidlyftiga expansion i norra Europa, som kröntes av köpet av Nuon, var något som både godkändes och önskades av regeringen som ägare.

– Det var en del av en strategi som både styrelse och ägare stod bakom, och som de ville skulle genomföras, säger Josefsson.

Och den expansionen ville alltså regeringen lika mycket som du?

– Ja, absolut. Och det handlar ju om många ministrar som gjorde det – det var ju under en lång tid.

”Ingen aning om statsministern visste”

Däremot vill han inte ge någon ny information kring det som Konstitutionsutskottet nu granskar: Vem och vilka i regeringen som visste vad och godkände Nuonaffären.

– Det var ju styrelsen som inhämtade och samordnade med näringsdepartementet, som var ansvariga. Och det var Maud Olofsson som var chef där.

Fick du då informationen att även statsministern var informerad?

– Det fick jag inte höra något om. Alltså, det har jag ingen aning om, säger Lars G Josefsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfalls Nuon-köp

Mer i ämnet