V: Uppgörelse om friskolan en besvikelse

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna lämnas utanför när övriga sex partier enas om hur friskolorna ska regleras.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kallar uppgörelsen för ”en stor besvikelse.”

– Det här innebär att riskkapitalbolagen kan fortsätta att plocka ut hundratals miljoner kronor, avsedda för elever och lärare, och stoppa i egen ficka i stället, säger han till SVT Nyheter.

Sjöstedt är kritisk till att man inte gett kommunerna rätten att bestämma över vilka skolor som ska etablera sig, en fråga som också Socialdemokraterna har försökt driva utan att lyckas.

– Det här innebär att kommunerna inte får tacka nej till nya privata skolor även om de inte behövs, så det här gör att problemen kommer att fortsätta, säger han.

Läs mer: Partierna överens om friskolorna

SD: Kommer inte åt överetableringen

Sverigedemokraterna har inte tillåtits vara med i uppgörelsen, enligt partiledare Jimmie Åkesson. Han kallar överenskommelsen ”ett steg i rätt riktning” men även han saknar ett kommunalt veto mot friskolor.

– Man kommer inte åt grundproblematiken, att många kommuner får stora problem på grund av överetablering. Man behöver ett kommunalt veto mot friskolor. Det finns inte med i detta och det är beklagligt, säger han.

MP nöjda trots kompromiss

Trots att partierna fått kompromissa om flera frågor – som kommunernas påverkan, vinster och kvalitet – var Miljöpartiet och Socialdemokraterna nöjda med överenskommelsen.

– Vi har tagit ett första steg för att säkerställa att friskolor i Sverige inte ska drivas av vinstintresse utan för att man vill leverera en bra utbildning, säger Mats Pertoft (MP).

Enligt Pertoft innehåller överenskommelsen sakregleringar som långsiktigt kommer att minska möjligheterna att ta ut vinst. Men man har ännu inte reglerat anledningen till varför man driver företaget.

– Vi reglerar inte vinsten och det var den tuffaste frågan att diskutera, där hade vi och Socialdemokraterna ett gemensamt förslag som skulle reglerat vinsten. Men alliansen var inte beredd att ta hela steget, säger han.

Här kan du läsa förslaget i sin helhet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.