Jonas Sjöstedt inledningstalar på Vänsterpartiets kongress Foto: TT

V-kongress hyllar och hejdar Sjöstedt

Uppdaterad
Publicerad

V-kongressen omvalde Jonas Sjöstedt utan diskussion och utan motkandidat och han fick stora ovationer, efter en motivering där ord som lugn, stabil och karismatisk nämndes.

Omvalde V-ledaren Jonas Sjöstedt vill förändra partiet mer och få större svängrum för partiledningen.

Men kongressen vill inte gå riktigt lika fort fram.

– Jag vill att vi ska vara ett öppet parti som vågar förändra och förändras, sade Sjöstedt när han utan motkandidater valts om.

Han antyder att det inom kort kan komma fler nya politiska initiativ och reformförslag på olika områden, som när det gäller organisation av välfärden. När kongressen avslutas på söndagen har Sjöstedt aviserat ett linjetal.

Inte bara jubel

Han hyllades av kongressen för att under sina två inledningsår ha lyft partiet i debatten, i väljarstöd och antalet medlemmar. Men allt som han, partistyrelsen och partisekreteraren Aron Etzler vill göra tas inte emot med ovationer. Försöken att få stöd för fyraåriga mandat i partistyrelsen, mot dagens två år, fick nej av kongressen. Också förslaget att göra kongresser under valår till valmöten i stället för breda, vanliga kongresser, fick nej. Och inför valet 2018 ska kongressen ta tillbaka makten över valplattformen från partistyrelsen.

Ombuden tvingar också partistyrelsen att lägga fram årets valplattform redan i april, trots att partistyrelsen ville vänta till augusti för att inte binda sig för tidigt.

– Vi blir sannolikt först ut av riksdagspartierna att gå ut med konkreta reformförslag och vallöften som vi vill genomföra under kommande mandatperiod, säger Sjöstedt och menar att det kan innebära en del risker, men i bästa fall en chans att sätta agendan före alla andra.

Ombuden ifrågasatte inte partiledaren och ledningens viktigaste del i den nya valstrategin, eller uttalande inför riksdagsvalet som antogs. Kampen mot vinstintressen i välfärden ska vara den helt överskuggande valfrågan.

”Krångla inte”

I debatten om uttalandet varnade Aron Etzler ombuden för att krångla till det och ta in saker eller ord som avskräcker väljare. Förutom att prioritera en fråga har partistyrelsen försökt hitta ord som är bra att använda, inte ord som går hem i varje läger på kongressen, enligt honom.

– Ord som väljarna kan identifiera sig med, människor som inte har gått en marxistisk grundkurs eller redan är insatta i Vänsterpartiets värld utan de människor som har vänstervärderingar och längtar efter ett vänsterparti värt namnet, sade Etzler.

V:s valstrategi

* Uttalandet, eller strategin, inför riksdagsvalet antogs av kongressen.

 * Det är ett fyra sidor långt dokument som ska vara grunden för valplattformen i april.

 * Fokus är på kamp mot vinstintressen och privatiseringar i välfärden, och för satsningar i välfärden och på en tryggare arbetsmarknad.

 * En rad kommuner där V har kommunalråd lyfts fram som handfasta bevis på att V kan styra och ta ansvar.

 * Partiet lovar att en röst på V är en röst för att byta till en rödgrön regering, utan borgerliga inslag

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.