Foto: Scanpix

Många vaccineras i onödan inför resan

Uppdaterad
Publicerad

Att vaccinera sig mot kolera för att förebygga turistdiarré inför en Thailandsresa är för många en självklarhet. Men vaccinets effekt är långt ifrån hundraprocentig.

I takt med att Thailand under de senaste åren seglat upp som ett av svenskarnas mest populära resmål har många resenärer den senaste tiden sökt sig till landets vaccinationscentraler inför årets sportlovsveckor.

Utöver de vanligaste vaccinationerna mot hepatit A och B väljer många att försöka skydda sig mot så kallad turistdiarré inför utlandsresan genom att vaccinera sig med koleravaccinet Dukoral.

Men att vaccinet utöver att skydda mot kolera även skyddar mot annan diarré är långt ifrån en självklarhet.

Skyddar till högst 40 procent

Enligt Helena Hervius Askling, smittskyddsläkare och ordförande för Svensk förening för resemedicin, kan Dukoral ge ett visst skydd mot så kallad turistdiarré i de fall diarrén orsakas av etec- eller e-colibakterier.

– Dukoral kan skydda mot turistdiarré, men ger inte ett 100-procentigt skydd, utan snarare ett skydd på 20-40 procent. Det beror helt på andelen etec-bakterier eller e-colibakterier som finns i det område man befinner sig i under resan. Vaccinet skyddar inte alls mot salmonella- eller campylobacterbakterier.

Vaccinationscentraler råder till vaccinering

En rundringning som SVT gjort till ett antal vaccinationscentraler runtom i landet bekräftar bilden av att Thailandsresenärer generellt rekommenderas att vaccinera sig med vaccinet Dukoral.

Frågeställningen gällde vilka vacciner man som charterresenär, boende på hotell i Bangkok, skulle välja att ta inför en resa till Thailand.

I rundringningen hävdade en av vaccinationscentralerna att Dukoral ”till 90 procent” skyddar resenären mot att drabbas av diarré, medan skyddet enligt övriga tillfrågade uppgår till 30-50 procent.

Enligt en av de tillfrågade vaccinationscentralerna råder de thailändska myndigheterna dessutom turister att vaccinera sig med Dukoral inför en resa till landet.

Certifiering saknas

Att många resenärer trots allt väljer att ta vaccinet beror på att landets vaccinationscentraler har varit duktiga på att sälja in det, enligt Helena Hervius Askling. Hon efterlyser en certifiering av de läkare som ordinerar vacciner.

– Ett 25-procentigt skydd är inte bra, men i den här frågan handlar det om att sälja vaccinet, säger hon.

Läkarbedömning borde krävas

I dagsläget finns dessutom inte heller något annat bättre preparat mot turistdiarré på marknaden, enligt Helena Hervius Askling på Svensk förening för resemedicin.

– Det är det här som är Dukorals marknadssegment, och har man betalat 50.000 kronor för en kryssning på Nilen, då tar man det här. Men då måste man också som läkare bedöma om det är rimligt att skriva ut just det här vaccinet.

Att vaccineras mot kolera borde endast vara förbehållet vissa riskgrupper, enligt Helena Hervius Askling.

– Man kan överväga Dukoral vad gäller resenärer som reser under mycket enkla förhållanden, arbetar på sjukhus eller i koleradrabbade områden, och det kan också vara aktuellt om man har underliggande sjukdom som påverkar immunförsvaret eller är gravid.

Mer information krävs

Helena Hervius Askling anser att man från vaccinationscentralernas sida borde ge patienterna mer information kring hur effektivt vaccinet faktiskt är vad gäller just turistdiarré.

– Dukoral ger ju lindriga biverkningar, så som resenär tänker många att: ”Jag kan ju ändå ta det”. Men det är ett koleravaccin, och det är inte rimligt att familjer som åker till en Thailandresort vaccinerar sig mot kolera. Det är ju koleraindikationen som är själva grejen, ända till dess att företaget bakom vaccinet kan bevisa något annat.

Fakta

Dukoral

Dukoral registrerades 1991 i Sverige som ett koleravaccin.

*Indikationen utökades 1996 till att även inkludera skydd motturistdiarré orsakad av LT-producerande ETEC. För att få registrera Dukoral iandra europeiska länder ansökte företaget om ett centralt godkännande isamtliga EU-länder, vilket är ett krav för rekombinanta produkter.

*Under proceduren drogs ETEC-indikationen tillbaka, eftersomden europeiska vetenskapliga kommittén (CHMP) inte ansåg att skyddseffekten motLT-ETEC var övertygande dokumenterad.

*Efter att en produkt godkänts centralt upphör det gamlanationella godkännandet att gälla, och därför är Dukoral nu endast godkänt förprevention av kolera även i Sverige.

Källa: Läkemedelsverket

Kolera

*Kolera är en tarminfektion som orsakas av bakterien Vibriocholerae. Den sprids genom förorenad mat eller förorenat vatten, och kan gekraftiga, vattniga diarréer.

*Detta kan leda till vätskebrist, som kan vara livshotande omman inte snabbt ersätter den förlorade vätskan. Bara om du vistas en längre tidi områden där kolera är vanligt rekommenderas vaccination.

Källa: Vårdguiden

Indikation

Indikation i medicinska sammanhang är det symptom,sjukdomstillstånd eller liknande, vid vilket en specifik behandling används.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.