”Jag gör allt jag kan för att inte kritisera män som kön, utan mer den mansdominerade branschen. Men personer tar väldigt illa vid sig personligen”, säger spelskribenten Kerstin Alex (till vänster). Till höger: Emma Kujansuu. Foto: TT

Våg av hat mot kvinnor i spelvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Spelkritiker och spelutvecklare hotas och kränks. Varför? För att de är kvinnor.

– Jag får höra att jag är en feminazist som förstör spelvärlden, säger skribenten Kerstin Alex.

Det började med blogginlägg från den amerikanska spelutvecklaren Zoe Quinns ex-pojkvän. Han anklagade henne för att ha varit otrogen, bland annat med en recensent av hennes spel. Plötsligt kokade nätet över i hat mot Quinn men också mot kvinnor i spelbranschen i allmänhet, under hashtaggen #gamergate.

– Gamergate är en rörelse som säger sig handla om etik inom speljournalistiken, men det är egentligen en hatrörelse som fokuserar på att driva bort kvinnor från spelbranschen, säger Emma Kujansuu, spelrecensent på sajten Loading.

Gamergate

Har fått hot

Frilansande spelskribenten Kerstin Alex ser ett starkt motstånd mot att spelkritiker numera även granskar spelen som normbärare, inte bara som underhållning.

– Det är en värld där mansdominansen inte har ifrågasatts tidigare. De har sett spelandet som sin tillflyktsort och nu håller folk på att sparka in den dörren och då blir vissa arga.

I veckan tvingades den feministiska debattören Anita Sarkeesian ställa in en föreläsning om sexism i spel på ett universitet i USA. I ett mejl hotade en anonym person med att ställa till med ”den dödligaste skolskjutningen i amerikansk historia” om föreläsningen genomfördes, skriver bland annat CNN.

Kerstin Alex har fått hot ”så länge hon kan minnas”. Nyligen skapade någon ett konto på Twitter i hennes namn, tillägnat ”spelvärldens största feministfitta”. Hon har även fått höra att mejl ska hackas, fått falska nakenbilder spridda och polisanmält mordhot.

– Jag har kritiserat könsroller i spel. Då får jag kommentarer om att jag är en feminist som är bitter på livet, att jag inte ens spelar spelen och massor om mitt utseende.

Försöker locka

Även Emma Kujansuu och hennes kvinnliga kollegor på Loading har fått ta emot allt från kränkande kommentarer till våldtäktshot.

– Det uppskattas inte av alla att kvinnor vill ta med plats och dela med sig av sitt intresse. Manliga spelare har länge haft sin plattform för sig själva och nu känner de sig hotade, säger Kujansuu.

Men en motrörelse har skapats. Under hashtaggen #stopgamergate protesterar människor mot kvinnoföraktet i spelvärlden.

Kerstin Alex hoppas att branschen går ut och protesterar, särskilt som att många företag och utbildningar aktivt försöker locka in tjejer.

– De borde se det som sin uppgift att att gå ut och säga att det här inte är okej.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gamergate

Mer i ämnet