Foto: Scanpix.

Vägglöss sprids via loppismöbler

Uppdaterad
Publicerad

Ditt senaste loppisfynd må vara ett klipp. Men det kan också vara fullt med vägglöss, varnar Anticimex.

Bara i år har saneringsföretag utfört över 9.000 vägglössaneringar. Det är nästan 20 gånger så många som för sju år sedan.

– Det är det värsta skadedjuret vi har i Sverige, säger saneraren Marcus Larsson.

– Situationen har blivit värre för varje år, nu är det helt galet. Behandlingstiden för att bli av med dem är nästan två månader.

På 1990-talet började vägglössen öka i Sverige efter att de i stort sett varit utrotade sedan 1950-talet. Ökningen har länge förklarats med att vi reser allt mer.

– Men i dag är den största orsaken loppisar och ett ökat intresse för begagnade möbler. Det betyder inte att man ska sluta handla begagnat, men man ska vara uppmärksam och undersöka det man köper, säger Marcus Larsson.

Gillar sängar

Vägglössens favoritplats är, trots deras namn, inte väggar utan mörka springor i sängar och andra sovrumsmöbler. Saneringsarbetet kan också bli omständigt. Saneraren sprutar ett ämne tillverkat av kiselalger på väggarna. När vägglössen sedan vandrar över området torkar de ut och dör, men den som drabbats av skadedjuren kan inte resa bort under tiden.

– Lössen känner av när man sover, då kommer de ut och suger blod. Om kunden inte bor i bostaden händer ingenting, lössen kan lägga sig i dvala i upp till ett år, säger Marcus Larsson.

Fakta: Vägglöss

  • Vägglössen är små blodsugande insekter som parasiterar på andra djur.
  • Små svarta prickar, som löser upp sig när de blöts upp, kan vara spillning från djuret.
  • Vägglössen äter helst på natten när människor sover. Betten kan ge en allergisk reaktion och upphov till klåda.
  • Kläder med vägglöss måste tvättas i minst 60 grader för att djuren ska dö.
  • Det finns inga bevis för att vägglössen sprider några infektionssjukdomar till människor under normala förhållanden. Största infektionsrisken är om någon kliar sig på såren med smutsiga händer.

Källor: Smittskyddsinstitutet och Anticimex (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.