Foto: TT/SVT

Vakna! – livrädda din egen ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

När Riksbanken väljer att sätta räntan på minussidan så är det en väckarklocka för alla de som inte tyckt att det varit någon mening att bry sig om sina futtiga slantar på lönekontot. Det är ett rop på hjälp från din plånbok – gör något! Väckarklockan ringer också för våra politiker att de måste göra mer för att få de ekonomiska hjulen att snurra snabbare.

Det historiska beskedet att den så kallade reporäntan hamnar på minus 0,10 procent samtidigt som Riksbanken köper lån från Sverige (obligationer) med nytryckta pengar är två metoder att få ut mer pengar i ekonomin.

Tanken med en negativ reporänta är att bankerna skall låna ut istället för att ha pengarna på ”hyllan” när de måste betala för att låna ut till staten. När Riksbanken också köper lån från Sverige med nytryckta pengar vill man trycka ner räntorna så det skall bli billigare för företag att låna ut så att investeringar och jobb tar fart.

Ska känna trygghet

Som ett inslagspapper för detta räddningspaket ligger också att man skjuter fram tidpunkten till när man kan tänkas höja räntan till i början av år 2017. Effekten man vill uppnå med detta är att företag och privatpersoner skall känna sig trygga med att de här låga räntorna kommer att vara länge.

Det som hotar Sverige och övriga Europa är risken för en deflationsspiral, fallande priser under en längre period. Prissänkningar låter naturligtvis kul för den privata ekonomin. Men riskerna när alla skjuter upp sina köp ”eftersom det blir ju billigare i morgon” är allvarliga. Resultatet blir uppskjutna investeringar och alltså frånvaro av löneökningar och färre jobb.

Shoppa runt

För den privata plånboken är det en käftsmäll när lönekontot kanske kommer att krympa när banken tar betalt för att hålla i slantarna. Men risken finns att bankerna lindar in den här kostnaden för dem genom att kanske inte sänka bolåneräntorna som borde sjunka i andra ändan. På något sätt kommer räkningen att hamna i ditt knä.

Väckarklockan har ringt, så ägna en till två timmar att kolla upp en bank som ger dig bättre villkor. Låt dig inte luras av att du har fått lägre bolåneränta om du är ”helkund”. Kolla vad sluträkningen blir för att du har ett surt lönekonto och betalar skyhöga fondavgifter. Shoppa runt där de tar hand om dig bäst – för varje enskild del i ditt finansiella liv!

Storbankerna gör stora vinster

Ha denna minneslapp med dig till banken om din personliga bank-hen börjar gråta över fördyringar: Vinster för de fyra storbankerna förra året låg över 100 miljarder kronor och utdelningen till aktieägarna var 57 miljarder. Ungefär var tredje krona på ett rörligt lån var ren vinst för banken– Häpp!

I vår riksdag (ja vi har en minoritetsregering beroende av riksdagen) måste man fundera på hur man kan hjälpa Riksbanken med det andra benet som kan stödja ekonomi- och finanspolitiken. Nu när Sverige kan låna på ren svenska ”snorbilligt”, behöver vi satsa på att få landet att växa. Ledtråd: utbildning, järnvägar och vägar – fortsätt gärna uppräkningen själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.