Foto: Scanpix

Våld vanligt i tonårsrelationer

Uppdaterad
Publicerad

Dejtingvåld är mycket vanligare än man tidigare trott. Var fjärde tonåring har någon gång utsatts för kränkningar och våld i sin kärleksrelation – och killar drabbas lika ofta som tjejer.

Det visar ett nu pågående europeiskt forskningsarbete om våld och kränkningar i kärleksrelationer mellan tonåringar som kallas Cava, Changing Attitudes to Dating Violence in Adolescents.

Fem länder deltar, däribland Sverige.

–Det här är ju en jättehög siffra och då talar vi om fysiskt våld, sexuellt våld, emotionellt våld och hot om våld, säger Emma Sobring, doktor i psykologi på Högskolan Väst och projektledare för den svenska delen av forskningsarbetet.

I den svenska forskningsdelen har intervjuer gjorts med ungdomar i åldern 12-17 år. Tonåringarna svarar att dejtingvåld  inte är acceptabelt. Men säger de, det finns vissa undantag när det är okej.

Accepteras vid otrohet

–Om någon har varit otrogen, om det sker inom ramen för ett skämt och om det kan tolkas som ett skämt och att det är en engångsförteelse, säger Sobring.

Emma Sobring säger att det talas lite om kränkningar och våld i kärleksförhållanden mellan tonåringar och att det finns relativt lite svensk forskning sedan tidigare om dejtingvåld bland unga och att det är ett område som måste studeras mer.

–En anledning till det är förmodligen att vuxenvärlden ofta väljer att se på ungdomskärlek som något romantiskt och oskyldigt, säger Sobring.

Hon tycker att det är viktigt att samhället arbetar förebyggande med attityder och beteende bland unga.

Dejtingspel ska visa konsekvenser

–Så att unga människor slipper hamna i osunda relationer eller beteende. För det är mycket svårare att ta sig ur såna situationer än att aldrig hamna i dem.

I det  europeiska forskningsprojektet Cava har man nyligen skapat ett dataspel om dejtingvåld.

Spelet provas nu på flera gymnasieskolor i Västsverige och går ut på att ungdomar provar olika dejtingsituationer och ser konsekvenserna av sitt beteende. 

–Tanken är att rollspel ska få tonåringar att diskutera gränser och värderingar och på sikt minska riskerna för eleverna att hamna i osunda relationer,  säger Emma Sorbring.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.