Foto: Scanpix

Halmstadbor uppmanas att undvika brandrök

Uppdaterad
Publicerad

Giftig rökgas sprids fortfarande från den våldsamma branden i lagerbyggnader med tonvis av kemikalier i Oceanhamnen i Halmstad. Men risken för större explosioner är över.

Vid lunchtid ljöd varningslarmet hesa Fredrik i Halmstad sedan vinden vänt och fört med sig brandrök in mot stadens centrum.

Nu har vinden vänt igen och blåser i sydlig riktning bort från centrum utmed bebyggelsen längs kusten. SMHI bedömer att vinden kommer att fortsätta att ligga i den riktningen, säger Anna Wallerfors på Halmstad kommun till SVT Nyheter.

Hamnbrand i Halmstad

Den våldsamma branden bröt ut sent på fredagkvällen i en industribyggnad i Oceanhamnen. I byggnaden finns stora mängder kemikalier. En kilometer har spärrats av på grund av explosionsrisken och faran för splitter.

–Det brinner fortfarande och räddningstjänsten beräknar att det kommer att fortsätta brinna i minst ett dygn, säger Anna Wallerfors.

Räddningstjänsten har fått förstärkning från Västra Götaland och Skåne, som bistår med särskilda bombsäkra fordon som har gjort det möjligt att ta sig närmare branden. Men i nuläget råder en så kallad passiv insats.

Byggnaden kollapsade tidigt under lördagsmorgonen. Under rasmassorna ska det finnas en hel del explosivt material. Lokalen tillhör företaget Hanson & Möhring. Där förvaras bland annat gödningsmedel (NPK), kaliumsorbat, natriumbensoat, och 2.000 ton urea.

Invånare i Halmstad varnas

Räddningstjänsten mätte luften regelbundet under dagen och än har inga hälsofarliga värden uppmätts. Men allmänheten uppmanas att iakta försiktighet och att inte andas in brandrök.

Särskilt barn och personer med astma ska undvika att andas in rök, som kan ge en så kallad kemisk lunginflammation.

I ett pressmeddelande uppmanar Halmstads kommun allmänheten att söka vård om man skulle uppleva andnöd. Symptomen kan uppstå flera timmar efter att giftig rök andats in.

-Än så länge har vi inte fått några indikationer om att någon ska sökt vård efter att ha andats in rök, säger Anders Bredfell vid kommunens krisorganisation. Men vi har varit i kontakt med vården och de har ökad beredskap ifall att många skulle söka sig dit.

Det är ännu oklart exakt var branden startade eller varför.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hamnbrand i Halmstad

Mer i ämnet