Foto: TT

Våldtäktsutredningar kan bli bättre

Uppdaterad
Publicerad

Få våldtäkter leder till polisanmälan och 36 procent av åtalen leder till friande dom. Med ett målsägarbiträde vid sin sida redan från början tror polisens utredare att situationen kan förbättras.

Att så få våldtäktsfall leder till fällande dom har upprört många och lett till att våldtäktslagstiftningen är under utredning – igen.

På måndagen kom ytterligare ett förslag på lagändring när Eva von Vogelsang presenterade en rapport gjord på uppdrag av Rikspolisstyrelsen: Våldtäktsoffer ska ha rätt till ett målsägarbiträde direkt när förundersökningen inleds. Enligt von Vogelsang är det den viktigaste framgångsfaktorn i våldtäktsmål.

”Särskilt utsatta”

Förslaget presenterades redan 2005 av Claes Borgström som på uppdrag av den dåvarande socialdemokratiska regeringen utrett situationen för sexualbrottsoffer. Borgström anser att situation för våldtagna är speciell på grund av skuld och skam, känslor som kan göra det svårt att berätta för polisen. Att berätta för sitt målsägarbiträde kan vara lättare.

– Sexualbrottsoffer är särskilt utsatta. Alla som är utsatta för brott befinner sig i en svår situation men just när det gäller sexualbrott kanske man inte vill tala med andra om det man varit med om. Det kan handla om skuldkänslor, att man själv anser sig ha del i det som hänt. Eller skam över det som hänt. 'Det var inte mitt fel men jag skäms i alla fal'.Den informationen kan i sin tur leda till ytterligare utredningsåtgärder och målsägarbiträdet kan också se till att de åtgärderna verkligen utförs, säger Borgström.

Viktigt med jämställdhet

Tycker du att frågan om målsägarbiträde är den viktigaste?

– Vill man begränsa våldtäkterna på lite längre sikt handlar det om jämställdhet mellan kvinnor och män och synen på mäns och kvinnors sexualitet. Den stora förändringen kräver en strukturell förändring.

Ett målsägarbiträde kan dels finnas där för att förklara hur rättsprocessen går till men också motverka ett eventuellt tryck från omgivningen att inte gå vidare.

Enligt Eva von Vogelsang kommer målsägarbiträdena i dag in för sällan i processen. Eller för sent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.