Valfrihet inom äldrevården ska bli obligatoriskt

Publicerad

Alla kommuner ska om två år vara skyldiga att tillämpa valfrihet inom äldrevården. Barn och äldreminister Maria Larsson vill att äldre så långt som möjligt ska ha rätt att själva välja vilken vård och omsorg de vill ha.

120 kommuner har redan infört LOV, lagen om valfrihet helt frivilligt. Eftersom erfarenheterna från de kommunerna är goda så ska regeringen nu utreda om lagen ska bli obligatorisk, så att alla medborgare kan få välja om de vill ha t ex hemtjänst från kommunen eller från ett privat företag. Enligt en rapport från Socialstyrelsen i våras,  finns det inga stora kvalitetsskillnader mellan privat och offentligt driven äldreomsorg,  men frågan är om kvalitén på äldreomsorgen blir bättre bara för att det finns mer att välja på.

– Det vi får är fler olika verksamhetsinriktningar vilket den enskilde uppskattar. Kanske med språklig kompetens, med kulturell kompetens. Och det är precis det där som ger ett mervärde för den enskilde äldre, att kunna välja något som passar en själv, säger barn- och äldreminister Maria Larsson.

Men enligt en undersökning som PRO gjort,  så är 7 av 10 pensionärer oroliga för att den ökade valfriheten ska leda till ökad ojämlikhet, och missgynna de som har allra störst behov av omsorg. Förslaget att tvinga fram privat omsorg får kritik även från Vänsterpartiet och LO.

– Vi är för valfrihet, men inte den här typen av valfrihet. Vi tycker inte att staten ska gå in och bestämma att nu ska vi ha privat äldreomsorg från Norrbotten i norr till Skåne i söder, det tycker vi är fel. Vi tycker det är mycket viktigt att de lokala politikerna får bestämma det här. Det är valfrihet men också demokrati för oss, säger Tobias Baudin, förste vice ordförande på LO och ansvarig för LO:s välfärdsutredning.

Barn- och äldreminister Maria Larsson menar att de företag som inte sköter sig kommer att missgynnas när de äldre själva får välja, men LO tycker att ministern fokuserar på fel saker. Kvalitén är viktigare än valfriheten, säger Tobias Baudin.

– Hon borde se till att vi får en äldreomsorg i Sverige som har hög kvalité. Hon borde komma till rätta med vanvården av äldre, samtidigt som företagen  plockar ut groteska  vinster, det är inte acceptabelt. De äldre i Sverige förtjänar en bra äldreomsorg.

Maria Larsson tillbakavisar kritiken.

– Skillnaden mellan oss och LO är att vi vågar flytta makten från oss politiker till de äldre själva och det törs uppenbarligen inte LO.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.