Foto: TT

Välj ditt påsklamm med omsorg

Uppdaterad
Publicerad

I över hundra år har lamm haft en central plats på svenska påskbord. En stor del av allt lammkött som äts i Sverige serveras till påsk. Men få tänker på att lamm föds på våren och inte slaktas förrän på hösten.

Eftersom många hellre äter färskt kött än lamm som slaktats på hösten och sedan hållits djupfryst, så föds lamm upp även under våren. Det innebär att lammen föds under januari, får gå inne med obegränsad tillgång till kraftfoder och sedan slaktas lagom till påsk.

Det är inte en djurhållning ekologiska fårbonden Adam Arnesson vill driva.

– De får inte komma ut och beta gräs, utan får vara inne och äta kraftfoder, vilket gör att de växer väldigt fort. Som ekologisk bonde vill jag att mina lamm ska få gå ute på bete och äta gräs. Jag tror det är viktigt för dem, säger han.

Höstlammen mer smakrika

Adam Arnesson tycker att det bara finns fördelar med att lamm som slaktas på hösten och fryses in. Det är till och med godare än lammköttet som snabbgöds under våren, menar han. Och att det har legat i frysen gör inget.

– Köttet blir godare eftersom lammen får beta gräs hela sommaren och ofta har fått växa lite långsammare. Köttet får mer smak och blir mer marmorerat, vilket också gynnar smaken, säger Adam Arnesson.

Bidrar till biologisk mångfald

Det finns också en miljömässig aspekt på varför man ska välja lamm som slaktas på hösten, menar Adam Arnesson.

– När de går ute och betar håller de marker öppna och bidrar till biologisk mångfald. De som föds upp inomhus äter mest kraftfoder. Och då hade man ju lika gärna kunnat odla grödor som människor kan äta. Då tappar man vitsen med kött, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.