Valu

Uppdaterad
Publicerad

Sören Holmberg som är professor vid Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet och Per Näsman som är Forskningsingenjör på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm har sammanfattat Sveriges Televisions väljarundersökningar.

Rapporten innehåller:

Kapitel 1

Valu – Sveriges Televisions Vallokalsundersökning

Kapitel 2

Genomförande

Kapitel 3

Valu-prognoser

Kapitel 4

Frågeprecision

Kapitel 5

Väljarbeteende enligt Valu

Dessutom finns här frågeformulären publicerade. De är:

Valuformulär 2002

Valuformulär 2003

Valuformulär 2004

Valuformulär 2006

Bakgrund: Det här är Valu

Valu är namnet på Sveriges Televisions Vallokalsundersökningar som sedan 1991 genomförs med väljare utanför vallokaler vid riksdagsval, EUP-val och folkomröstningar.

Syftet med Valu är tvåfaldigt – att ge underlag för analyser av hur och varför väljare röstar som de gör redan på valkvällen och att göra det möjligt att redovisa en tidig prognos som visar hur valet kan gå.

Valu:s resultat bygger på ett representativt urval av väljare som har röstat. Utanför ett 120-tal röstningslokaler över hela landet får de utvalda väljarna anonymt besvara en enkät med 35-40 frågor. Enkätsvaren och resultaten publiceras sedan samma kväll i SVT:s riksvalvaka.

Redovisningen av resultaten påbörjas först efter det att alla vallokaler har stängt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.