Foto: Nyhetsbyrån TT

Vänsterpartiet vill ha bättre mobiltäckning

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet föreslår att samtliga mobiloperatörer ska betala en procentuell del av sin omsättning för att bidra till bra mobiltäckning i hela Sverige. Men Centerpartiet är kritiska och menar att det är konsumenterna som drabbas med högre avgifter.

Enligt Post- och telestyrelsen finns det i dag mobiltäckning på ungefär 84 procent av Sveriges yta. Vänsterpartiet vill att det ska vara bra täckning i hela Sverige. Deras förslag är att samtliga mobiloperatörer betalar en procentuell avgift av sin omsättning för att garantera täckning även där det inte är kommersiellt lönsamt.

– Vi vill att operatörerna ska betala en liten del av sin omsättning för att vi gemensamt ska betala för att det finns master överallt där människor bor. Då kan man garantera att det finns mobiltäckning över hela landet, säger V:s partiledare Jonas Sjöstedt.

It- och Telekomföretagen kritiska

It- och Telekomföretagen, som företräder flera av de stora mobiloperatörerna, är kritiska till Vänsterpartiets förslag. De tycker att det är statens ansvar att garantera bra täckning i hela Sverige och säger att flera mobiloperatörer redan idag miljardsatsar för att förstärka infrastruktur, nät och tjänster.

– Jag har inte sett hela förslaget, så jag har svårt att kommentera det i detalj. Men principiellt sett så menar vi att det är fel att marknaden ska finansiera det som är statens ansvar, säger Kajsa Frisell på It- och Telekomföretagen.

Flera satsningar på gång

Regeringen har under våren sjösatt en del satsningar för att förbättra mobilnätet. Bland annat ska frekvensutrymme frigöras från digital-tv till mobilt bredband och mobiltelefoni.

Post- och telestyrelsen ska också ta fram ett förslag på hur offentliga och privata aktörer tillsammans kan bidra till att mobilmaster etableras. Men framför allt tror Centerpartiet, som har frågan i regeringen, att konkurrensen mellan mobiloperatörerna leder till bättre mobiltäckning.

– Jag tror att metoden är att stimulera operatörerna. Att låta dem konkurrera och anstränga sig för att få en god täckning är en bättre väg att gå än att lägga på en skatt som innebär att jag som konsument får betala ännu mer, säger Anders Åkesson, riksdagsledamot för Centerpartiet.

”Konkurrensen fungerar inte i praktiken”

Vänsterpartiets partiledare håller inte med.

– Problemet är att vi har provat det nu i många år och det fungerar inte i praktiken. Många människor saknar pålitlig telefonförbindelse. Det är nog så att i delar av Sverige är vi inte lönsamma nog för de här företagen och då får vi ingen telefon, säger Jonas Sjöstedt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.