V: Skrota Tillväxtverket

Uppdaterad
Publicerad

Tillväxtverket klarar inte av sina uppgifter och bör därför läggas ner. Det kravet ställer nu Vänsterpartiet.

-Krisen för Tillväxtverket är en möjlighet att göra det mer effektivt, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Det är inte densenaste tidens rapportering om hur Tillväxtverket festat upp omkring sju miljoner kronor i skattepengar som gör attVänsterpartiet nu kräver att myndigheten läggs ner.

-Det är ettineffektivt organ som inte lyckats göra det man ska, säger Sjöstedt.

Tillväxtverket ifrågasätts

Tillväxtverket bildades2009 och har till uppgift att utveckla och finansiera entreprenörers projekt. Myndigheten som lyder under Näringsdepartementet har övertagit de tidigaremyndigheterna Nuteks och Glesbygdsverkets ansvarsområden. 

JonasSjöstedt anser att det i dagsläget finns ett virrvarr av statliga myndigheter och stiftelsersom delar ut pengar till entreprenörskap och forskning och att deras ansvarsområden ofta krockar.

-Vi ser attkritiken finns i Näringsutskottet och vi vill väcka diskussionen, sägerSjöstedt.

Lööf avböjer kommentar

Partiet ska nupresentera förslag på hur myndighetens arbeta ska fördelas på andramyndigheter. Dessutom efterlyser man en kommission som ska redogöra hurTillväxtverkets uppgifter kan fördelas på andra myndigheter.

Jennie Nilsson, Socialdemokratiskledamot i Näringsutskottet avböjer idag att kommentera Vänsterpartiets utspel.Men, hon låter via sin pressekreterare hälsa att myndigheten granskas löpandeoch att den ska läggas ner om den inte fyller någon funktion, något som de dockinte kan se i dagsläget.

Näringsminister Annie Lööf har avböjt att kommenteraförslaget

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillväxtverket ifrågasätts

Mer i ämnet