Foto: SVT/Arkiv

Var fjärde psykläkare inhyrd

Uppdaterad
Publicerad

Nästan var fjärde läkare på de svenska universitetssjukhusens psykiatriavdelningar är så kallade hyrläkare visar en sammanställning som SR Ekot gjort.

Undantaget Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg som har noll. Men med fler och fler hyrläkare på plats får patienterna inte den vård de behöver, enligt Ing-Marie Wieselgren, nationell samordnare för psykiatrin på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

– Jag får signaler från ganska många ställen i Sverige att man har bekymmer med läkarbemanningen och att man i högre utsträckning än man skulle vilja måste anlita bemanningsföretag. Alla försöker att minska behovet av hyrläkare men vi har inte lyckats och jag tror att man måste göra ett gemensamt beslut och verkligen hålla sig till det, säger hon till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.