Yasmine Khaldi började få problem med förkylningar redan under utbildningstiden. Trots det har hon fortsatt arbeta som frisör i 25 år. – Jag älskar mitt jobb säger hon till SVT. Foto: SVT/Peter Ström

Var tredje frisör drabbad av arbetsrelaterade näsbesvär

Uppdaterad
Publicerad

Hon har ständigt luftrörsvidgande spray i närheten. Hon tar mediciner varje dag. Flera gånger har hon fått åka till akuten med allergichock. Yrket som frisör frestar på för Yasmine Khaldi, och en ny studie visar att frisörer är hårt drabbade av astma och luftrörsproblem.

För Yasmine Khaldi började problemen redan under utbildningen.

– Under mitt tredje år, då man är på salong och praktiserar, var jag förkyld hela tiden. Så fort jag höll på med färgning eller permanent, blev det mycket värre och till sist började jag misstänka att det inte handlade om någon vanlig förkylning.

Tester visade att Yasmine utvecklat överkänslighet mot just de produkter som hennes nya arbete skulle innebära. Sprayer, färgning, blekningsprodukter och permanentvätskor, hon reagerade på det mesta som tillhör frisörens vardag.

– Läkarna sa att det var lika bra att jag gav upp på en gång. Det skulle aldrig gå över utan bara bli värre.

Men nu har det gått 25 år och Yasmine håller fortfarande på som frisör. Nästäppa och astma har blivit en del av hennes vardag, även ett och annat besök på akuten med allergichock, men yrket som frisör vägrar hon att ge upp.

– Jag älskar det här jobbet!

Stor risk för astma

Och hon är långt ifrån ensam om sina problem.

Siffror som forskare just nu bearbetar visar att var tredje frisör lider av problem med luftrör och näsa på grund av sitt jobb. I dag presenteras dessutom en annan omfattande studie från Lunds universitet där forskare för första gången försökt få en bild av hälsoläget inom hela frisörbranschen.

– Vi hade hela tiden patienter på våra sjukvårdsmottagningar som var frisörer, men ingen hade koll på den här yrkesgruppen och deras arbetsförhållanden. Därför bestämde jag mig för att göra den här granskningen, säger arbetsmiljöforskaren Kerstin Diab vid Lunds universitet.

Och det hon hittade bland de 4.000 kvinnliga frisörer som deltog i studien är kanske inte så förvånande för dem i branschen, men likväl synnerligen allvarligt.

– Risken att utveckla astma är 30 procent högre bland aktiva frisörer än hos befolkningen i övrigt. Och när det gäller nästäppa är risken hela 60 procent högre.

Blekmedlen värst

I Sverige finns idag cirka 20.000 frisörer och 4.000 av de kvinnliga frisörer som svarade på frågor om sin hälsa i studien. Av de som hade problem med luftrören uppgav 80 procent att det i första hand är blekningsmedlen och hårsprayer som är värst.

– Just när jag blandar ihop kemikalierna innan färgningen är det nästan som värst, säger Yasmine. Då dammar det upp partiklar och jag blir tjock i näsan och irriterad. Ett annat svårt moment är när jag tar bort folieslingor på en kund och sköljer ur produkten ur håret. Då kommer ångorna från kemikalierna rakt på mig när jag står böjd över kunden. Jag försöker att hålla munnen stängd och inte prata då.

Frisörer är en utsatt grupp på arbetsmarknaden. De allra flesta är unga kvinnor, nästan alla är egenföretagare. Andelen frisörer som är anslutna till företagshälsan eller facket är också extremt låg

Åtta år efter utbildningen är bara 40 procent kvar i yrket. Och det är inte bara luftrörsproblem som drabbar gruppen. Eksem och belastningsskador och också vanliga.

Nästan bara unga kvinnor

– Det finns ingen som tar ansvar för deras arbetsmiljö mer än de själva, och eftersom de flesta är unga och ganska nya i branschen är det svårt att genomföra de investeringar som skulle krävas för bättre arbetsmiljö, som ventilation och dragskåp när kemikalier blandas.

Yasmine Khaldi, liksom de flesta andra som är egenföretagare, sjukskriver sig aldrig. Och någon bra ventilationsanläggning har hon inte hittat.

– När jag känner att luftrören börjar dra ihop sig och det blir svårt att andas så springer jag ut på gatan och hämtar luft. Sen fortsätter jag att jobba, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.