Foto: TT

Vården dålig på mässling

Uppdaterad
Publicerad

Vården måste bli bättre på att misstänka mässling. Under året har flera personer som insjuknat i mässling sökt vård utan att sjukvården upptäckte sjukdomen.

Personer med feber och utslag bör alltid leda tankarna till mässling, skriver Folkhälsomyndigheten.

Ett exempel är ett fall i början av augusti då en patient med feber vårdades på Skaraborgs sjukhus i Västra Götaland. Under tiden utvecklade patienten hudutslag, som personalen först trodde berodde på en antibiotikareaktion.

Efter utredning och provtagning visade det sig vara mässling. En annan patient som vårdades på samma sjukhus smittades och insjuknade senare.

Fallet är inte unikt. Vid minst två tillfällen tidigare i år har sjukvårdspersonal inte upptäckt personer med mässling, vilket har resulterat i att andra personer i väntrum och på avdelningar exponerats för smittan och i vissa fall blivit sjuka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.