Värk på jobbet ska utredas

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket ska inspektera 800 arbetsplatser fram till nyår för att identifiera vad som ger så många svenskar – mest kvinnor – ont i nacke, rygg, armar och skuldror.

Bland yrkesgrupperna finns fiskberedare, paketerare inom livsmedelsindustrin, fordonsmontörer, glasmästare, målare, hotellstädare med flera. Upp till hälften av dem har besvär i nacken och i övre delen av ryggen.

-Det är ett stort problem för både män och kvinnor men i högre grad för kvinnor, procentuellt fler av dem har besvär med händer, armar och axlar, alltså belastningsskador, säger Boel Callermo, avdelningschef vid verket.

Trafikljus för arbetsmoment

Med sig har verket en ny metod för att värdera risker vid olika arbetsmoment. Man bedömer bland annat hur ofta ett moment utförs, hur lång tid det tar och vilken kraft som behövs.

Därpå summeras en riskpoäng som översätts till en trafikljustabell – grönt ljus innebär ingen förhöjd risk för någon, gult ljus betyder förhöjd risk för en del arbetstagare och rött ljus förhöjd risk för en stor del av dem. Arbetsmoment som fått rött ljus ska åtgärdas omedelbart och sannolikt kommer verket tillbaka för att följa upp.

Fokus på fysisk flytt

Efter nyår inleds del två av arbetsplatsbesöken, då med fokus på arbeten där man ofta fysiskt flyttar på människor, som vid sjukhus, äldreboenden och hemtjänst.

Rundresandet ingår i projektet Kvinnors arbetsmiljö, initierat av regeringen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.