Världens första selfie har sålts i ett fotoalbum värt 800 000 svenska kronor. Foto: Rosparry.co.uk

Världens första selfie är svensk

Uppdaterad
Publicerad

Ett självporträtt som togs av den svenske fotografen Oscar Rejlander, tros vara världens första selfie. Albumet, som innehåller bland annat selfien, har nu sålts på auktion för cirka 800 000 svenska kronor.

För att vara en selfie är fotografiet 164 år före sin tid. Det antas vara daterat till 1850-talet.

Fotografiet hittades i en av de totalt 70 läderinbundna fotoböcker som den svenska fotografen producerade under sin livstid.

Medier

När den nuvarande ägaren till fotoalbumet tog kontakt med en auktionsfirma i Storbritannien uppgav auktionisten att de inte hade någon aning om fotografiets värde.

Ägaren själv ska ha velat ha cirka 1 100 kronor för hela albumet.

Nakenbilder orsakade skandal

Bland de andra fotografierna i albumet fanns även motiv på Hallam Tennysson – sonen till poeten Lord Alfred Tennysson, och så förstås fotografier av fotografen Rejlander själv.

Rejlander blev känd under sin tid efter fotoserien ”Två sidor av livet” som sattes samman av 32 negativ. Bildsammansättningen ska ha varit en skandal för sin tid på grund av att den bland annat innehöll nakenbilder. Men bilderna och fotografen återvann sin prestige när drottning Victoria köpte ett exemplar och gav till prins Albert.

Selfie årets ord

Svensken Rejlander sålde fotoalbumet med de 70 bilderna till sjökapten George Browning. Sedan slussades albumet vidare i familjen till den nuvarande ägaren.

Tidigare har enskilda fotografier på fotografers ”selfies” sållts, men albumet tros vara det första som sålts på via en auktionsfirma.

Ordet selfie blev ”Årets ord” 2013 på engelska, enligt Oxford dictoinaries.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet