Vårljuset skapar trötthet och nedstämdhet

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det vårdagjämning och alla ropar efter värmen och ljuset som ska göra oss piggare efter den mörka vintern. Men inte alla.

Omkring 25 procent av svenskarna blir nedstämda på våren när ljuset kommer tillbaka och dagarna blir längre.

-Man blir seg, inte lika effektiv och kanske nedstämd, säger Marie Söderström som är psykolog och arbetar vid Stiftelsen Stressmottagningen och Sömnmottagningen.

-Det hänger ihop med att kroppen ska anpassa sig till det förändrade dagsljuset. Här i Norden är det väldigt stor skillnad mellan hur långa dagarna är under olika årstider. Under våren och hösten går förändringen av dagslängden snabbast.

-Det märks särskilt längst i norr där dagarna blir omkring 10 minuter längre varje dag under några våren, och tvärtom 10 min kortare per dag på hösten. Lägger man ihop detta, så ger det en dryg timmes skillnad under en vecka.

-Vår inre biologiska klocka, våra hormoner och fysiologi påverkas av detta och vi märker ofta av omställningen just som trötthet.

Vanligare hos äldre

Marie Söderberg menar att 25 procent känner av en svacka på våren och 25 procent på hösten. Det är olika hur känsliga vi är för förändringar av dagsljus och dygnsrytmen. Det är också vanligare att man får mer besvär i vuxen ålder eller som äldre.

-Kroppen hänger inte med lika snabbt vid förändringarna, säger Marie Söderberg. En del, runt 4-5%, blir tydligt påverkade och nedstämda vid årstidsväxlingarna, då talar vi om årstidsbunden depression.

-Så man ska inte bli orolig om man känner sig trött och seg trots att dagarna blir allt ljusare, det är helt normalt, eller i alla fall mycket vanligt, säger sömnexperten Marie Söderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.