Foto: TT

Värmen ger sötare sommarbär

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har det varit sol och värme i så gott som hela landet. Och det är inte bara semesterfirande som njuter. Även bärfantaster kan glädjas.

Höjdpunkten för jordgubbssäsongen har passerat förbi. Men de andra bärens högtid är här och i trädgårdarna prunkar buskarna med vinbär, hallon och krusbär. Och de som oroar sig för att bären ska torka ut i de höga temperaturerna kan andas ut.

– De brukar klara sig bra i värmen, men det är klart, om de börjar se hängiga ut, som krukväxter som inte får vatten, då får man sätta i gång och vattna, säger Katarina Nordlander, trädgårdsmästare på Rosendals trädgård på Djurgården i Stockholm.

Bra även för höstfrukterna

Även om bärbuskarna behöver vatten så kan de tvärtom från krukväxterna på fönsterkarmen gynnas av högsommarvärmen.

– Att det är varmt och soligt är inget problem. Värmen gör ju dessutom bären sötare. Det blir mer socker i dem. Jag var själv ute och plockade smultron i helgen och de var jättegoda.

Värmen och solen har också en positiv effekt på höstfrukterna.

– Förra året hade vi en fin lång höst, och det märkte vi på äpplena. Ribston till exempel, den hann verkligen med att utveckla smakerna och blev mycket godare än den varit tidigare år, säger Katarina Nordlander.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.