Thomas Janson har skickat in den här bilden på det stillastående tåget i Murjek. Foto: Thomas Janson/läsarbild

Hundratals passagerare blev sittande i timmar

Uppdaterad
Publicerad

Flera tåg mellan Luleå och Kiruna ställs in på grund av kylan. Ett SJ-tåg med 280 passagerare blev stående i över fyra timmar innan det kunde vända tillbaka till Luleå.

I norra Norrland når temperaturerna på julafton ner till mellan 25 och 35 minusgrader, vilket har lett till flera inställda tåg. På morgonen uppmättes minus 37 i Kvikkjokk, rekord för säsongen.

SJ:s tåg från Luleå på väg till Narvik med 280 passagerare ombord blev stående i över fyra timmar i Murjek.

Jultrafiken

– Av säkerhetsskäl har vi bestämt att inte köra längre norrut. Vi kommer att vända och köra tillbaka det till Luleå igen. Ett lok är på väg som ska komma fram alldeles strax, säger Anders Edgren på SJ:s pressjour vid 14-tiden.

Vid 15.30 rapporterade TT att tåget hade börjat köra tillbaka till Luleå. De passagerare som inte har någonstans att fira jul i Luleå kommer SJ att bjuda på julbord.

– De som inte bor där kommer vi att inkvartera på hotell, säger Anders Edgren.

”Rent ut sagt livsfarligt”

Även SJ:s tåg med avgång 11.45 från Luleå ställdes in. Inga ersättningsbussar sätts in eftersom bussbolagen inte vågar köra i kylan. På juldagsmorgonen kommer SJ ta ställning till om tågen kan gå på tisdagen.

– Om någonting händer och vi blir stående blir det väldigt fort kallt. Det är rent ut sagt livsfarligt, säger Anders Edgren.

Är du på plats? Har du bilder! Mejla SVT Nyheter!

Norrtåg ställde i dag in alla fyra avgångar mellan Luleå och Kiruna.

– Det är kölden som gör att vi av säkerhetsskäl ställer in trafiken. Det är ner mot minus 40 på vissa ställen och om tåget skulle stanna skulle det vara direkt hälsofarligt för passagerarna, säger Tomas Hedenius, talesperson för Bottniatåg.

På julaftonskvällen uppgavs på Norrtågs hemsida att alla tåg skulle gå enligt tidtabell på juldagen, men att trafik kan komma att ställas in vid sträng kyla.

Stopp mellan Arboga och Kungsör

Vid lunchtid blev det totalstopp för all tågtrafik mellan Arboga och Kungsör på grund av en nedriven kontaktledning. Enligt Trafikverkets hemsida beräknas trafiken kunna återupptas först vid 15–tiden på juldagen.

– Två tåg har ersatts med buss och jag utgår från att resterande tåg också ersätts med bussar, säger Thomas Pihl på Trafikverkets presstjänst.

Problemen med strömförsörjningen till järnvägen på Öresundsbron var avhjälpta vid elvatiden och tågtrafiken till och från Danmark fungerar nu åter normalt.

Lugn inledning på jultrafiken

Julafton fick annars en vit inledning i stora delar av landet, med snöfall på många håll, framför allt över Götaland och Svealand.

I söder stiger temperaturerna under dagen.

– Mycket varm luft tar sig upp över landet och på eftermiddagen har vi kanske upp emot fem plusgrader i södra Sverige. Gränsen för minusgrader går från Oskarshamn ungefär, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

Så blir vädret där du bor – kolla in SVT:s vädersajt!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jultrafiken

Mer i ämnet