Folkhälsomyndigheten varnar för kikhosteutbrott. Foto: TT

Varning för kikhosta

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar bör hålla sina spädbarn borta från personer som har envis hosta, eftersom det kan vara kikhosta. Det konstaterar Folkhälsomyndigheten sedan ovanligt många fall av kikhosta rapporterats till myndigheten.

Hittills i år har två spädbarn dött. Båda var en månad gamla och tidigare helt friska.

Fram till den 15 december har 655 fall rapporterats i år, vilket är mer än dubbelt så många som normalt. Folkhälsomyndigheten tror att ökningen är reell och inte beroende av ökad provtagning. Myndigheten skriver på sin hemsida att spädbarn under sex månader löper en ökad risk för den allvarliga sjukdomen.

– Om det finns någon i den nära omgivningen som har en ihållande och besvärlig hosta så ska den personen inte träffa barnet. Om det är föräldern ska han eller hon kontakta sjukvården för att få hostan bedömd, säger Bernice Aronsson, överläkare vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

Expertgrupp ska ta sig an utbrottet

Folkhälsomyndigheten har nu satt in en expertgrupp som ska ta fram strategier för att skydda de minsta barnen. De uppmanar också vården att agera, vara frikostiga med provtagningar och generösa med förebyggande antibiotikabehandling.

Bebisar vaccineras mot kikhosta från tre månaders ålder, men effekten avtar med åren. De som drabbas allvarligast av kikhosta är framförallt barn under sex månader som inte har hunnit få de två första vaccindoserna.

Kikhosta orsakas av en bakterie som fäster på vävnad i luftvägarna. Bakterierna utfärdar ett gift. Symptomen börjar med förkylning med hosta och lätt feber. Hostan tilltar och börjar komma mer attackvis. Barn kan efter några veckor få svårt att andas, kikningar, i samband med hostattackerna, som leder till att de blir blå i ansiktet av syrebrist. Spädbarn kan förlora medvetandet i attackerna.

– Man ska alltid kontakta sjukvården när små barn har andningsproblem, säger Bernice Aronsson.

Fakta: Kan ge andningsuppehåll

  • Namnet kommer från att man kan hosta så att man kiknar.
  • Sjukdomen sprids genom små droppar i luften från smittade som nyser eller hostar.
  • För barn under ett år kan kikhosta vara allvarligt. Hostan kan leda till andningsuppehåll och därmed medvetslöshet eller kramper.
  • I dag får barn vaccin mot kikhosta vid fem tillfällen, vid tre, fem respektive tolv månaders ålder.
  • Vid smitta ska antibiotika ges i förebyggande syfte till barn under sex månaders ålder, även om barnet inte fått några symtom.
  • Om barnet är mellan sex och tolv månader ska antibiotika ges vid första symtomet på kikhosta.
  • Folkhälsomyndigheten uppmanar sjukvården att vara frikostiga med provtagning för kikhosta.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.