Foto: TT

Västkusten invaderas av nyckelpigor

Uppdaterad
Publicerad

Gott om käk och en varm sommar gynnar nyckelpigan och överrumplar många badgäster längs kusterna. Den bitska insekten flyger inte gärna i motvind – i år ser det ut att vara västkusten som drabbas.

– Det är en ny generation som kläcks de här veckorna. När de har ätit upp sin föda vill de röra på sig. Larverna är otroligt glupska, förr eller senare tar maten slut och då tar de till vingarna, säger Mikael Sörensson, entomolog vid Lunds universitet.

På flera håll i sydvästra Sverige har badgäster lagt märke till stora svärmar med nyckelpigor på jakt efter bladlöss. Varaktiga ostliga vindar har gjort att insekterna motvilligt drivit mot kusten.

– De vill hellre vara inne på land och käka bladlöss. I vanliga fall söker de sig inte åt kusten, men en varm sommardag grips de av vindarna.

Man kan bli nypt

Även längs Danmarks kuster har badgäster uppmärksammat stora mängder med nyckelpigor. Om vinden byter riktning kan nyckelpigorna flyga över sundet.

– Då är de ofta mer medtagna. Det brukar även sköljas upp ett par döda exemplar.

Nyckelpigorna välkomnas av många som naturliga bladlusbekämpare, men kan även störa badgästerna.

– De har ett sådant beteende, särskilt om man irriterar dem. Man kan bli nypt så att det känns. De har ett par kraftiga käkar som de kan använda, säger Sörensson.

Ett glupskt rovdjur

  •  De flesta nyckelpigor är rovdjur och äter huvudsakligen bladlöss.
  •  Den röda sjuprickiga nyckelpigan som är vanligast i Sverige, är specialist på bladlöss och kan äta upp till 40 per dygn.
  •  Om det är gott om bladlöss kan en nyckelpiga äta 2.500 bladlöss under sin livstid.
  •  När larverna kläcks har de mindre än två dygn på sig att hitta föda, annars dör de. En larv äter runt 25 bladlöss per dygn.  I nödfall äter de sina egna syskon.

Källa: Jordbruksverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.