Foto: SVT

Vattenfall lämnade liberiska bönder i sticket

Publicerad

Försämrad miljö och ekonomiska problem för lokalbefolkningen. Det är resultatet efter att två svenska statliga bolag dragit sig ur ett biobränsleprojekt i Liberia, visar en ny rapport.

Gamla gummiträd i Liberia skulle omvandlas till biobränsle och samtidigt ge avkastning till bönderna i landet. Svenska, statligt ägda, Vattenfall och Swedfund investerade 30 miljoner euro i affärsidén år 2010.

Men det blev en förlustaffär på flera plan, visar en ny rapport som Swedwatch, Svenska kyrkan och Naturskyddsföreningen står bakom. De statliga bolagen drog sig nämligen ur efter två år, av ekonomiska skäl.

– De liberiska bönderna har fått sina gamla gummiträd nerhuggna och istället är nya plantor planterade. Men det tar sju år för plantorna att producera gummi och bönderna har själva ingen möjlighet att ta hand om plantorna, så de växer igen och dör. Böndernas inkomstmöjligheter har försämrats och det gör att de har det sämre än innan Vattenfall och Swedfund kom dit, säger Viveka Risberg, kanslichef på Swedwatch.

Gjorde miljardförlust

Enligt rapporten förlorade Vattenfall drygt 1,3 miljarder kronor på affären, medan Swedfund klarade sig ekonomiskt eftersom de blev uppköpta av Vattenfall.

Swedfund säger till SVT att de ville vara kvar i Liberia, men att de inte hade något val när Vattenfall ville lämna affären. Vattenfall, i sin tur, menar att den ursprungliga affärsplanen inte utvecklades som förväntat. Infrastrukturen, utrustningen och den lokala organisationen var sämre än väntat.

Vad gör ni då för de bönder som har det sämre i dag?

– Vi kände inte till det här tidigare. Men är det så, så är det naturligtvis beklagligt, säger Vattenfalls Sverigechef Anders Dahl.

Vattenfall och rapportförfattarna ska nu sätta sig ner tillsammans för att diskutera frågan, berättar Anders Dahl.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.