Foto: SVT

Vattenfall river hus i dansk by

Uppdaterad
Publicerad

För att mildra kritiken mot nya vindkraftsparker prövar nu Vattenfall ett nytt grepp i den lilla byn Kölby på norra Jylland i Danmark. De köper ut de kritiska husägare som bor närmast och river sedan husen. Men taktiken har skapat konflikter i byn.

På en slätt, bakom en en grankulle, omringad av Limfjorden – några mil från Aålborg på norra Jylland ligger den lilla byn Kölby. Hundra hus, en nedlagd kycklingfarm, en vråk spanar i en trädtopp.

Här fanns förr ett åttiotal små vindkraftverk spridda utöver landskapet. Vattenfall köpte ut dem, rev och byggde för fem år sedan 13 stora vid Limfjordens strand. Vindkraftverk som lokalbefolkningen får köpa in sig i. Varje verk är på 2,3 megwatt, tillsammans ger de el åt närmare 30.000 bostäder. Nu planerar Vattefall ytterligare 37 stycken.

Pengar i lokal fond

Men till skillnad mot de nuvarande kraftverken kommer de nya att ligga närmare ett samhälle – i det här fallet Kölby.

Glenn Strehle är en av dem som är positiva till Vattenfalls planer. Glenn Strehle bor själv inte i Kölby men han lever på att köpa, renovera och hyra ut eller sälja gamla hus och han äger ett tiotal i området.

Ett av dem ligger i utkanten av Kölby med en åker som granne och byskylten ett par hundra meter bort.

– Jag tycker Vattenfalls vindkraftsplaner är ett bra projekt. De är trevliga och de behandlar människor bra. De har dessutom betalat in över 10 miljoner kronor till en lokal fond där människor i området kan söka pengar, säger Glenn Strehle.

Han köpte mexitegelvillan för ett par hundra tusen danska kronor för några år sedan, han renoverade och hyrde ut.

Men nu ska snart huset rivas. För Glenn hade tur. Fastighetspriserna på Jyllands landsbyggd har de senaste åren rasat och i Kölby är många hus omöjliga att sälja. Så när Glenn frågade Vattenfall och de erbjöd långt mer än dubbla marknadspriset slog han till.

”Boende har haft tur”

Den svenska, statliga energijätten har dessutom givit Glenn Strehle lov att plocka ut de nya fönster och dörrar han installerat innan huset rivs.

I Glenn Strehles fall gäller avtalet en option. Det vill säga att han får pengar för huset om vindkraftsparken byggs, vilket väntas ske inom två år. Sammanlagt har Vattenfall köpt eller avtalat om option på köp för ett 20 tal fastigheter i samhället. De flesta kommer att rivas.

– De som bor här har haft tur. För ingen vill köpa hus här ute. Och Vattenfall betalar dubbelt mot vad man kan få via mäklare, säger han.

Alla är dock inte lika glada över Vattenfalls planer.

Mitt inne i byn bor Arne och Vera Rask. Han är född i byn, han har bott där i 50 år,  han och Vera har drivit en kolonialhandel i 30 år. Nu har de gått i pension, butiken som nu är vardagsrum är stängd och planen var att sälja huset och flytta till en större stad.

Huset blir osäljbart

Men vindkraftsparken gör huset osäljbart. och de har inte fått något erbjudande av Vattenfall för deras hus ligger på fel sida i byn.

– Jag tänker mest på att vårt hus inte blir något värt. Vi kan inte sälja huset när vindkraftsverken kommer nära. Vi ligger precis utanför den gränsen där vi får ersättning men vårt hus bli osäljbart. Det är ingen som vill bo här, säger Arne Rask.

Vera och Arne Rask berättar att deras två närmaste grannar redan har lämnat byn och att husen nu står tomma.

– De har bara dragit från allt. Det kan vi så ocskå göra. Men vi räknade med en peng när vi skulle dra. Men det får vi inte idag, säger Arne Rask.

– Jag är glad å deras vägnar, de som får sålt. De kan skatta sig lyckliga. Men det är trist att vår by är död, det kan man inte vara likgiltig inför. Samtidigt kan man inte gå emot utvecklingen, säger Arne Rask.

Vill inte flytta

Katarina Riske har bott i Kölby i 27 år, i samma hus där hennes pappa växte upp. I Kölby är det de som bor närmast vindkratsparken, Vattenfall har erbjudit att köpa men de säger nej.

– Jag kan förstå att de som haft hus till salu lång tid och som gärna vill härifrån gör en bra affär. Men jag vill inte flytta. Jag gillar att bo på landet. Och det är ett fantastiskt fint djurliv här ute. Vi kan inte allihop bo inne i byn, säger hon.

Glenn Strehle säger att han tycker vindkraftverken är vackra.

– De är lugnande när de snurrar. Det är avstressande, de stora snurrar så långsamt. Jag hade gärna också haft ett, säger han och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.