Foto: Scanpix

Vill ha nya reaktorer

Uppdaterad
Publicerad

Statliga Vattenfall vill skrota en eller två gamla kärnkraftsreaktorer för att bygga nya.

Viktigt för Sveriges framtid som industriland, kommenterar en KTH-professor. Det försenar bara utbyggnaden av förnyar energi, tycker Miljöpartiet.

Skälet till ansökan hos Strålskyddsmyndigheten är ett led i arbetet med att utreda förutsättningarna för att ersätta nuvarande kärnkraftverk när de blir för gamla.

Att uppföra och ta en ny reaktor i drift är en lång process med prövningar i flera steg. Det krävs tillstånd av regering, mark- och miljödomstolen och hela processen tar 10-15 år.

-Vi vet att våra äldre reaktorer kommer att behöva fasas ut så småningom. Det är därför vi startat processen för att hålla alla möjligheter öppna, säger Vattenfalls vd Öyvind Löseth.

Beslut först inom tio år

Löseth poängterar att några beslut inte kommer att tas förrän om cirka åtta-tio år. Men de kommande årens utredningar kommer att kosta bolaget några hundratals miljoner kronor, enligt Löseth.

Folkpartiet välkomnar Vattenfalls ansökan.

-Det är ett stort steg som är både riktigt och välkommet, säger partiledaren Jan Björklund.

Om de nuvarande reaktorerna inte ersätts blir vi enligt Björklund beroende av rysk gas och tysk kolkraft.

-Det är mycket sämre för miljön.

Han får medhåll av Janne Wallenius, professor i reaktorfysik vid Kungliga tekniska högskolan (KTH), som säger att nya kärnkraftsreaktorer är väldigt viktigt för Sveriges framtid som industrination.

-Historiskt har Sverige haft en konkurrensfördel med låga elpriser, och det har vi haft tack vare kombinationen av vattenkraft och kärnkraft.

Wallenius antar att det är två reaktorer i Ringhals som Vattenfall planerar att ersätta, två som inte kommer att hålla längre än en bit in på 2020-talet.

Onödigt slöseri anser MP

Miljöpartiet däremot tycker det är onödigt att Vattenfall ska slösa tid och pengar på att utreda kärnkraftens lönsamhet i framtiden.

-Vi vet redan svaret från andra länder. Och det kommer att försena utbyggnaden av förnybar energi, säger MP:s energipolitiska talesperson Lise Nordin.

Det finns inga marknadsmässig skäl för den här satsningen, anser hon.

Miljöminister Lena Ek (C) ser ansökan snarast som en fundering, inte en formell ansökan.

-Det är fullständigt självklart att Vattenfall utarbetar scenarier för 2025-2035.

Hur regeringen ställer sig till Vattenfalls ansökan vill hon inte kommentera.

-Det är alldeles för tidigt.

Påverkar inte S-linje

Socialdemokraterna tycker att ansökan var väntad.

-Regeringens överenskommelse 2009 öppnar ju upp för att bygga nytt, säger Jennie Nilsson, näringspolitisk talesperson för S.

-Det påverkar inte vår linje. Vi vill att kärnkraften fasas ut successivt, vi vill ersätta med förnybar energi.

Men Jennie Nilsson vill inte säga att S kommer att sätta stopp för ny kärnkraft om de kommer till makten.

-Vi vill ha en blocköverskridande överenskommelse om energifrågorna. Vi skulle bjuda in till samtal om vi kom till makten.

Vattenfalls delårsrapport för andra kvartalet visar en vinst efter skatt på 877 miljoner kronor jämfört med fjolårets förlust på 3,2 miljarder, främst betingad av det tyska kärnkraftsbeslutet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.