Nyfödd i dag – med god chans att leva in i nästa sekel Foto: Scanpix

Vi blir alla äldre

Uppdaterad
Publicerad

Nästan var tionde nyfödd svensk kan räkna med att få fira sin 100-årsdag. Det visar SCB:s  framtidsprognos som publiceras i dag.

Prognosen tar huvudsakligen sikte på perioden fram till år 2060, men konstaterar också att dagens barn kan räkna med att leva länge.

Omkring 11 procent av dagens nyfödda flickor kommer då att vara hundraåriga gamla damer och drygt hälften så  stor andel av pojkarna lika vördnadsbjudande gamla män. 

Många blir 90

Och sin nittioårsdag år 2103 kommer en majoritet av dem att få fira, ja av flickorna kommer två tredjedelar att nå sin 90-årsdag, enligt SCB.

Att vi lever längre betyder också att andelen gamla ökar. Redan på 2040-talet kommer det att finnas en miljon svenskar över 80. Andelen åttio plus kommer då att vara ungefär dubbelt så stor som i dag, enligt statistikernas beräkningar.

Mot 11 miljoner

Men även andra åldersgruppen ökar.  I dag är vi knappt tio miljoner svenskar – om fyra år beräknas vi passera den gränsen – men redan omkring 2040 tror SCB att vi blivit 11 miljoner, och vid prognosperiodens slut 2060 tror man att vi är 11,6 miljoner.

En förutsättning för detta är en invandring på ungefär samma nivå som i dag, men det föds också fler barn. Antalet barn per år väntas öka stadigt de närmaste tio åren (i fjol 113.200) – en förklaring är att stora barnkullar från 90-talet nu själva börjar komma upp i barnafödande ålder.Det så kallade fruktsamhetstalet är redan i dag ett av de högsta i Europa.

Färre i arbetsför ålder

Invandringen beräknas öka något de allra närmaste åren, för att sedan avta.  Vid periodens slut år 2060 antas 18 procent av befolkningen vara utrikesfödda, mot 15 procent i dag.

Med en stigande andel åldringar, samtidgt som det föds många barn,  ökar försörjningsbördan på den delen av befolkningen som är i arbetsför ålder – i prognosens termer åldersgruppen 20-64 år. Även den gruppen kommer att öka, delvis som en följd av just invandring, men den blir relativt sett mindre.

Männen närmar sig

Det har länge varit så att kvinnor lever längre än män, men enligt SCB vä'ntas den minska de närmaste decennierna. I dag är medellivslängden för kvinnor 83,5 år och för män 79,9 år, det vill säga en skillnad på ungefär tre och ett halvt år. Vid periodens slut om ett knappt halvsekel beräknas den skillnaden ha krympt till just över två år (88,8 mot 86,7).

En viktig faktor bakom detta är den minskade rökningen, som har förbättrat männens hälsa mest, eftersom det tidigare var bland dem som de flesta rökarna fanns. I dag är det något fler kvinnor som röker,  något som påverkar livslängden på sikt.

Görs varje år.

SCB gör en befolkningsprognos en gång om året. Vart tredje år görs en mer omfattande analys då SCB presenterar ett huvudalternativ för utvecklingen och flera alternativa framskrivningar. Den senaste fördjupade analysen gjordes förra året och gällde 2012-2060.

Mellan de fördjupade analyserna görs uppföljningar och revideringar – det är en sådan rapport som presenteras i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.